Compensațiile pentru pensionari, cu iz de campanie electorală

În fotografie: Îmbulzeală după adaosurile la pensii. Satul Buşila

În fotografie: Îmbulzeală după adaosurile la pensii. Satul Buşila
În fotografie: Îmbulzeală după adaosurile la pensii. Satul Buşila

21 mai. Satul Bușila, Ungheni.
De dimineață, zeci de bătrîni așteaptă, la primărie, să vină, cum spun ei, ”mașina cu bani de la Ungheni”. Asta înseamnă că reprezentanții Băncii de economii vor veni să le plătească  adaosurile la pensii, între 50 şi 90 de lei.
Pe la ora 10.00, în hol nu mai aveai unde călca. Atmosfera devenea din ce în ce mai insuportabilă, iar lumea –  tot mai nemulţumită. „Primarul e vinovat”, „Statul n-are nici o grijă de bătrîni”, „Cei de la guvernare ne ung ochii cu cîţiva lei” – se tot auzea din mulţime.
”Oamenii sînt nemulțumiţi că acest adaos nu vine odată cu pensiile. Pentru cîțiva lei bătrînii sînt nevoiți să piardă o gramadă de timp”, explică o săteancă, Dina Lazur.
Primarul Valeriu Toderică ridică neputincios din umeri. În afară de toate scaunele din biroul său nu a putut să le ofere alt ajutor bătrînilor. ”Așa e la început. Mai apoi  oamenii se acomodează și se organizează altfel, fără înghesuială și gălăgie”, spune dînsul.
”Faptul că adaosurile la pensie se achită prin intermediul băncilor micșorează volumul de lucru al poștașilor”, a explicat, pentru ”Expresul”, Angela Iucal, șefa Direcției generale a Casei Teritoriale Asigurări Sociale (CTAS) Ungheni, subliniind că acestea nu reprezintă o majorare a pensiei şi de aceea se plătesc separat. Unde mai pui că, potrivit dînsei, ”sumele pot varia de la un an la altul și sînt prevăzute doar pentru opt luni ale anului curent”.  Angela Iucal a  reamintit că în acelaşi mod să plăteau şi compensațiile nominative. În concluzie, dînsa a spus:  ”Eu cred că procedura de ridicare a acestor adaosuri financiare la pensie a fost totuşi bine organizată”.
23 mai. Satul Cristeşti, Nisporeni.
Am telefonat să verificăm dacă aceeaşi situație tensionată se atestă şi aici. Ne-a răspuns contabilul-șef al primăriei, Viorica Vicol. Dînsa a menţionat că sătenii au fost anunţaţi chiar pentru acea zi să vină să-şi ridice suplimentele la pensii. În holul primăriei, la acel moment, erau mulți oameni, dar nu era mare îmbulzeală, iar  situația era calmă.
La Iurceni însă, am dat de o cu totul altă situație. „Beneficiarilor de adaosuri la pensie li s-a spus să meargă la Nisporeni pentru a-și primi banii”, a declarat pentru ”Expresul” primarul Gheorghe Saracovici. Astfel, pentru 50 de lei, iurcenenii trebuiau să parcurgă o distanţă, tur-retur, de 56 de kilomteri şi să scoată din buzunar cîte 32 de lei. ”Ce-i mai rămîne bietului om?”, se întreabă primarul și tot el răspunde: ”Oamenii sînt nemulțumiți și eu îi înțeleg. Trebuia să fie gîndită cumva altfel această procedură”.
20 mai. Satul Bravicea, Călăraşi.
Oamenii de aici au mare noroc. În sat există o filială a Băncii de economii, astfel că ei, începînd cu 20 mai, vin aici să-și primească banii. ”Avem scaune în hol, totul decurge liniștit”, ne-a spus primarul de Bravicea, Constantin Popa. I-am solicitat părerea despre organizarea și funcționalitatea procedurii de compensare a pensiilor. Dînsul a răspuns următoarele: ”Chestia asta cu adaosurile la pensii nu a fost bună din start. Mie îmi miroase mai mult a campanie electorală, iar oamenii sînt nevoiți să piardă timpul pe drumuri pentru cîțiva lei”.
”Nu am avut, deocamdată, plîngeri din partea cetățenilor, dar știm despre cozile ce se formează în unele primării”, a recunoscut Iulia Chiriac, șefa Direcției generale CTAS Călărași. Dînsa a mai spus că oamenii de la țară sînt răbdători și se bucură chiar și de puținul pe care-l primesc: ”Ce să-i faci? E, totuşi,  un adaos în buzunar”.
Adaosul respectiv constituie  8,25% din pensiile mai mici de 1300 de lei.
Ina Landa 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *