Atenţie la căpuşe
Luna mai a adus temperaturi maxime şi mulţi dintre noi îşi doresc un moment de relaxare în sînul naturii. Şi cu toţii ştim că în iarba înaltă cresc şi căpuşele, nişte paraziţi care, odată ajunşi în corpul uman, pot provoca infecţii sau inflamaţii, ori chiar boala Lyme (Borellioza), foarte periculoasă pentru om.
Căpuşele trebuie îndepărtate în întregime imediat ce sînt descoperite, după care locul trebuie dezinfectat.
Măsuri utile de prevenţie a muşcăturilor de căpuşă:
– Aplicarea unui spray special împotriva insectelor. Însă atenţie! Există spray-uri care trebuie aplicate mai degrabă pe îmbrăcăminte şi nu direct pe piele.
– Îmbrăcaţi-vă corespunzător şi acoperiţi o parte cît mai mare posibil a corpului (pantaloni lungi, şosete lungi, tricouri cu mîneca lungă), dacă vă aflaţi într-o zonă împădurită. Se recomandă ca hainele să fie cît mai deschise la culoare. Capuşele sînt mai uşor de observant pe haine deschise prin contrastul de culoare.
În cazul în care o căpuşă a fost depistată în organismul uman, trebuie să ştiţi că parazitul este înnebunit după aroma fosforului umed.
Căpuşa este dispusă să părăsească corpul nostrum, dacă simte acest miros. Astfel, căpuşa înfiptă în piele poate fi îndepărtată cu uşurință cu ajutorul unui singur băţ de chibrit. Umeziți capul acestuia şi desenaţi cercuri cu el în jurul locului unde este înfiptă căpuşa. După cîteva secunde, căpuşa îşi va extrage singură capul şi se va urca pe bățul de chibrit, pentru a savura mirosul de fosfor.
Această metodă de îndepărtare a căpuşelor s-a dovedit a fi cea mai sigură şi cea mai eficientă.
Lasă un răspuns