Protest la Nisporeni. Dizolvarea Consiliului orășenesc pe muchie de cuțit

Protestatarii nisporeneni
În fotografie: Protestatarii nisporeneni

Protestatarii nisporeneni
În fotografie: Protestatarii nisporeneni

Gălăgie mare în plină stradă. Joia trecută, pe 11 aprilie, în timp ce consilierii locali nisporeneni își apărău, în instanța de judecată, dreptul la existenţă, cîţiva susținători de ai lor protestau în fața sediului Judecătoriei Nisporeni.
Înarmați cu placarde şi lozinci, gen: ”Deciziile sînt ale cetățenilor, nu ale Cancelariei de Stat, mă Rusule!”, ”Nu folosiți sistemul judecătoresc ca persecuție împotriva aleșilor locali!”, ”Jos V. Rusu!”, peste 30 de oameni au șuierat, au claxonat, au stigat timp de o oră, pe ploaie, exprimîndu-și nemulțumirea faţă de acţiunile îndreptate, potrivit lor, împotriva autorităţilor publice locale.
Secretarul interimar al Consiliului orăşenesc Nisporeni, Cristina Moldovan, a declarat pentru „Expresul” că protestatarii nu au fost organizaţi de nimeni, ci au venit de bună voie. Mai mult ca atît, dînsa a subliniat că toţi consilierii, indiferent de apartenenţa politică, sînt împotriva dizolvării Consiliului orăeşenesc, astfel că în instanţa de judecată au mers 15 din cei 23 de aleşi ai poporului.
În acea zi, nimeni nu a obținut un răspuns clar: va fi sau nu dizolvat consiliul. Şedinţa de judecată a fost amînată pentru 8 mai.
Protestatarii au promis că vor  fi şi în continuare cu ochii pe judecători şi nu vor admite în nici un caz dizolvarea consiliului.
Victor Rusu, reprezentantul Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat la Nisporeni, învinuit că ar fi pus la cale mai multe acţiuni îndreptate împotriva autorităţilor locale, susține cu vehemență că toate scandările în adresa lui sînt aberații și prostii. ”Majoritatea celor care au protestat habar nu au de ceea ce se întîmplă de facto. Ei au fost impuși să vină organizat la acea acțiune, pe care o consider din start ilegală”, a declarat dînsul pentru ”Expresul”.
Victor Rusu a calificat ilegală şi autorizaţia primarului de Nisporeni, Ion Gangan, de organizare a protestului respectiv. ”Credeți-mă, am toate documentele în față şi se vede clar cum a fost încălcată grav legislația de către primar. Or, eliberarea autorizaţiilor de acest gen de către primărie nu se mai permite din anul 2008”, a explicat oficialul.
Dînsul a ținut să sublinieze că și-a îndeplinit doar atribuțiile de serviciu, iar Consiliul local nu avea decît să se autosesizeze la timp și să adopte decizii care să nu contravină legislaţiei. ”E grav ce se întîmplă acum la Nisporeni, mai ales că masele sînt atrase pe baricade”, a punctat reprezentantul Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat la Nisporeni.
Nu am reuşit să aflăm poziţia preşedintelui Judecătoriei Nisporeni, Grigore Șișcanu. Dînsul se afla într-o deplasare în afara țării.
Reamintim că pe 28 februarie curent, Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat a înaintat o cerere la Judecătoria Nisporeni privind solicitarea de a stabili circumstanţele de dizolvare a Consiliului orăşenesc Nisporeni, din cauza numeroaselor acte ilegale adoptate de acesta în ultimul an.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *