Preşedinţii de raioane îşi doresc să fie aleşi de popor

Imagine simbol: enational.ro

Imagine simbol: enational.ro
Imagine simbol: enational.ro

De la o habă de vreme, tot mai mulţi conducători ai raioanelor declară că s-ar afla în mai mare siguranţă, dacă ar fi aleşi de cetăţeni, şi nu de un grup mic de persoane, fie şi consilieri raionali. Despre aceasta s-a vorbit şi la ultima şedinţă  a Asociaţiei preşedinţilor de raioane din cadrul Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), care a avut loc pe 29 martie la Ungheni. În ciuda agendelor încărcate şi distanţei care îi desparte de Ungheni, la întrunire au fost prezenţi  20 de preşedinţi.
„Este pentru prima dată cînd avem o prezenţă atît de masivă, ceea ce dovedeşte că interesele cetăţenilor sînt importante pentru autorităţi, dar şi că preşedinţii de raioane au o încredere din ce în ce mai mare în asociaţia noastră”, a menţionat Viorel Furdui, directorul executiv CALM. Dînsul a mai spus că, împreună, e mai simplu să identifici problemele principale, dar şi soluţiile la ele.
Conform agendei, s-a discutat un şir de subiecte ce ţin de educaţie, achiziţii publice, poliţie, revenindu-se din nou la o problemă mai veche – alegerea preşedinţilor de raioane de către populaţie. „Este o problemă pe care o discutăm, practic, la fiecare şedinţă. Nu vrem să fie create situaţii cînd soarta preşedintelui de raion să fie decisă de un consiliu raional, inclusiv în momentul în care un preşedinte sau altul se află într-o deplasare”, a explicat Victor Său, preşedintele Asociaţiei preşedinţilor de raioane. Deocamdată, doar se discută.
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova este o asociaţie neguvernamentală şi neafiliată politic, care are misiunea de a promova o administraţie publică locală democratică, autonomă, transparentă şi eficientă, capabilă să contribuie eficient la dezvoltarea comunităţilor locale şi la asigurarea populaţiei cu servicii publice de calitate.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *