Nu-i mai ajută nici laurii şi medaliile de altă dată. La filiala Ungheni a Şcolii de hipism mor caii de foame

În fotografie: Cai pentru hipism

În fotografie: Cai pentru hipism
În fotografie: Cai pentru hipism?

Ştirea s-a aflat în top zile în şir. Situaţia dezastruoasă a ieşit la iveală după ce două tinere din Chișinău, Ina Macovenco și Victoria Vdovicenco, au postat pe o rețea de socializare o fotografie cu un ponei de la Ungheni, răpus de foame. Poza era însoțită de un apel de a ajuta bietele animale.
De notat că, pe vremuri, acum 25-30 de ani în urmă, ferma de cai pur sînge din Ungheni era vestită în toată Uniunea Sovietică, avînd în palmares zeci de medalii de la diverse concursuri unionale şi internaţionale.
Acum, a ajuns de nimic.
Dacă nu pentru oameni, măcar pentru cai
Imediat ce s-a dat „sfoară în ţară”, au început să vină ajutoarele. Nu s-au lăsat așteptați nici politicienii.
Primul şi-a făcut apariţia, sîmbătă, deputatul comunist Constantin Starîș, care a adus circa șase tone de furaje, pe care, zice, le-a cumpărat împreună cu alţi colegi parlamentari.
Duminică dimineață, în vizită la Ungheni a venit şi Vasile Bumacov, ministrul în exercițiu al Agriculturii. A inspectat grajdurile, s-a uitat la cai şi a declarat că a luat deja atitudine faţă de situația creată: l-a demis pe director. Totodată, oficialul a dat asigurări că în următoarele zile va fi adus și fîn pentru animale.
Peste cîteva ore, în după-amiaza aceleiaşi zile, a poposit şi liderul liberal, Mihai Ghimpu. Dînsul a donat 3100 de lei. ”Mi-a înmînat banii și mi-a zis: să cumpărați ceea de ce au nevoie caii; peste un an voi reveni și, dacă nu va fi totul în ordine, o să vă pun personal coasele în mînă și o să vă trimit la cosit”, povestește Vitalie Maniuc, antrenor la școala de hipism.
Deputatul neafiliat, Sergiu Sîrbu, a transmis şi el 50 de euro.
O jertfă în numele rezultatului pozitiv
În doar două zile, au fost aduse, din mila oamenilor, circa 15 tone de furaje. Potrivit specialiştilor, această cantitate ajunge pentru hrana celor 39 de cai timp de aproape două luni. „Ne bucurăm că lucrurile au început să se schimbe în bine aici, la Ungheni. Ne pare însă foarte rău că nu am reușit să salvăm viața acelui ponei ce a murit de foame şi de la care, practic, a început totul”, a declarat pentru ”Expresul” Victoria Vdovicenco. Dînsa ne-a mărturisit că a aflat despre situația critică de la școlile de hipism din întîmplare şi că, de acum înainte, va urmări, împreună cu prietena sa, Ina Macovenco, tot ce se întîmplă în acest sens.
Putea fi și mai rău
Pe de altă parte, potrivit lui Alexandru Gorincioi, specialist tehnologii moderne și fitotehnie din cadrul Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni, situația ar fi putut fi mult mai proastă, dacă nu se implicau, la începutul anului curent, reprezentanții Direcției. „Am apelat la agenți economici locali, am împrumutat nutrețuri pentru animale, material semincer pentru a însămînța cu orz cele circa şapte hectare de teren ce aparţin școlii, astfel ca să asigurăm cu hrană caii în anul următor”, a explicat dînsul.
Nu doar caii, ci şi oamenii
Trebuie de spus că într-o situaţie deplorabilă au ajuns nu doar caii, ci şi cei 16 angajaţi ai şcolii de hipism din Ungheni. Nici unul dintre ei nu a primit, în acest an, nici un bănuţ din salariile care li se cuvin. În pofida acestui fapt, și-au îndeplinit conștiincios obligațiunile de serviciu, salvînd, practic, tot ce se putea.
Ce va urma?
Urmează o perioadă de recuperare a cailor. Potrivit felcerului veterinar Nicolae Mardari, animalele au nevoie de cel puțin două luni pentru a-și reveni. În ultimele luni, ei au primit o raţie de cîteva ori mai mică decît era nevoie. Meniul zilnic al unui cal sănătos ar trebui să constituie 3 kg de orz sau ovăz, 500 gr de tărîțe, 6-7 kg de fîn. Ei însă erau hrăniţi cu paie, iar cantitatea de orz ajunsese la un kilogram pe zi, astfel că animalele abia de se mai puteau ridica de jos. „Este un noroc că nu au murit mai mulți cai după un așa chin”, a spus veterinarul.
Cine-i vinovat?
Una dintre variante am aflat-o de la acelaşi Nicolae Mardari. Dînsul a fost tranşant: ”Eu consider că vinovat se face de toate cele întîmplate, în primul rînd, ministerul de resort, adică Ministerul Agriculturii. Conducerea acestuia nu a făcut nimic altceva decît să spună minciuni și să caute țapi ispășitori, care s-au dovedit a fi toți, pînă și grajdarii, numai nu ei. E oribil”.
UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *