Interesată de represiunile regimului totalitar comunist

Imagine simbol: buzznews.ro

Imagine simbol: buzznews.ro
Imagine simbol: buzznews.ro

Săptămîna trecută, jurnalista americană, Alice Popovici, a realizat şase interviuri cu călărăşeni ce au simţit pe pielea proprie represiunile regimului totalitar comunist-sovietic din anii 40 ai secolului trecut.
„Indiferent de faptul dacă au fost deportaţi în Siberia, dacă au fugit de sub armele santinelelor,  umblînd ulterior fugari luni şi luni de zile sau dacă s-au născut în exilul siberian, aceşti oameni s-au dovedit a fi foarte deschişi, relatînd, aşa cum au putut, despre suferinţele prin care au trecut şi nedreptăţile care li s-au făcut”, a specificat jurnalista, subliniind, totodată, că absolut toţi i s-au părut a fi de o omenie aparte.
Ea a mai precizat că înregistrările sonore vor fi plasate ulterior pe un site ce va fi deschis în cel mai scurt timp. De fapt, toatre materialele acumulate, inclusiv copiile unor fotografii vechi sau ale unor documente din acele timpuri de răstrişte îşi vor găsi locul în fondurile unei dintre marile biblioteci publice americane, astfel devenind accesibile publicului larg american.
De notat că jurnalista Alise Popovici s-a născut în România, dar de vreo 20 de ani este naturalizată în SUA.  Recent, a venit în Republica Moldova, în cadrul unui grup din opt tineri  americani, care, timp de zece luni, vor efectua studii în diverse domenii. „Mie mi-a revenit domeniul represiunilor politice”, a menţionat dînsa, remarcînd că şi-a propus să realizeze, per total, 100 de interviuri cu persoane represate.
Acţiunea respectivă este susţinută financiar de către Fundaţia Fulbright.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *