Cea mai bună profesoară a anului 2013, aplaudată la scenă deschisă

profesoara de la Teşcureni, Viorica Balica
În fotografie: profesoara de la Teşcureni, Viorica Balica

profesoara de la Teşcureni, Viorica Balica
În fotografie: profesoara de la Teşcureni, Viorica Balica

De 23 de ani este în pedagogie. De 23 de ani, le predă limba şi literatura română copiilor din satul său de baştină, Teşcureni. Dacă ar fi s-o ia de la capăt, tot pe acelaşi drum ar merge.
„Locul meu e în pedagogie”, declară sus şi tare Viorica Balica.
Nu sînt doar vorbe. Recent, a demonstrat unui raion întreg că ştie ea ce ştie atunci cînd spune aşa ceva. În februarie, a obţinut titlul „Pedagogul anului 2013” în cadrul unui concurs desfăşurat în raionul Ungheni şi la care au participat 14 profesori.
„Îmi place să risc, aşa mi-e firea. În plus, am fost încurajată de colegi, de soţul meu, care este şi el pedagog”, povesteşte profesoara, remarcînd imediat că satisfacţia cea mare a fost faptul că nu i-a dezamăgit pe cei ce au avut şi au încredere în ea.  Nu i-a dezamăgit nici pe elevii ei. Aceştia au întîmpinat-o, după concurs, cu aplauze, spunîndu-i că au ştiut dintotdeauna că va cîştiga. De ce alte laude sau premii mai e nevoie?
Nu s-a dat bătută niciodată, deşi au fost momente cînd s-a aflat la limita puterii. Nu este deloc uşor să fii, la ora actuală, profesor în sat. Marea majoritate încearcă să-şi găsească un loc de muncă la oraş, unde, se ştie, atît condiţiile de lucru, cît şi cele de trai, sînt cu mult mai bune.
„Eu am tras mereu acasă. Fiind strudentă, veneam aproape în fiecare săptămînă acasă. După facultate, am avut posibilitatea să rămîn la Chişinău. Totuşi, am revenit la baştină”, spune. Nu a regretat niciodată decizia luată cu ani şi ani în urmă. Are o familie unită, un soţ minunat care o înţelege foarte bine şi o susţine. Împreună, au ridicat o casă, şi-au făcut o gospodărie  frumoasă, şi-au crescut şi şi-au educat copiii aşa cum au ştiut mai bine. Unde mai pui că şi părinţii îi sînt alături.
„Nu am fugit nicăieri, deşi am avut aşa idei”, recunoaşte. Dragostea pentru profesia aleasă, pentru baştină, pentru familie au făcut-o să renunţe la dorinţa de a avea mai mulţi bani. Ştia că, în condiţiile noastre, nu le poţi avea pe toate. A optat pentru partea spirituală. „Copiii mei sînt răbdători, nu sînt capricioşi şi se mulţumesc cu ceea ce le dăm noi”, spune acum cu satisfacţie. Iar ceea ce le dau părinţii – o bună educaţie şi un model demn de urmat – este, cu siguranţă, mult mai valoros decît toţi banii din lume.
Acum, pentru Viorica Balica urmează o nouă etapă. Va participa la concursul naţional „Pedagogul anului”.  Totuşi, deja e o învingătoare, căci a demonstrat că omul sfinţeşte locul, şi nu invers.
UNGHENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *