A fost împuşcată cu tot cu puii săi

Femela de mistreţ împuşcată
În fotografie: Femela de mistreţ împuşcată

Femela de mistreţ împuşcată
În fotografie: Femela de mistreţ împuşcată

Strigător la cer. O femelă de mistreţ a fost împuşcată cu doar cîteva zile înainte de a aduce pe lume cinci pui. Tragicul eveniment s-a produs în pădurile din gestiunea Ocolului silvic Corneşti, pe 7 aprilie curent.
Scroafa venise să-şi caute de-ale gurii în zona satului Veveriţa, unde pădurarii au semănat un lan cu ghinde. „Braconierii ştiu foarte bine cam pe unde şi ce se află. Ani de zile au făcut ce-au vrut prin pădurile noastre”, a menţionat Nicolae Lăpteanu, directorul Întreprinderii pentru Silvicultură „Silva-Centru” Ungheni. Cînd au văzut-o, „vînătorii” buclucaşi au tras în ea fără pic de ezitare, rănind-o. Pentru că avea aproape 100 de kilograme, au chemat în ajutor alte persoane. Au urcat scroafa în căruţă şi au dus-o la Condrăteşti. Aici au şi ucis-o.
Femela urma să fete în 10-15 zile. „E un adevărat sadism”, spune Nicolae Lăpteanu. Potrivit dînsului, fuseseră atinşi de gloanţe şi doi purceluşi. „Sper să se facă dreptate, iar cei vinovaţi să răspundă cu vîrf şi îndesat pentru cele comise”, a subliniat dînsul.
Au fost depistaţi doar doi dintre cei implicaţi în acest caz de braconaj. Ambii, potrivit unui comunicat al Agenţiei „Moldsilva”, sînt membri ai Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova, iar armele de vînătoare din care au tras le deţineau legal. Preşedintele filialei Ungheni a Societăţii respective, Iurie Proţap, respinge afirmaţia că aceştia ar fi membri ai societăţii lor. „Mai degrabă, sînt nişte vagabonzi. Altfel nu-i pot numi pentru fapta care au comis-o. Dacă ar fi fost colegi de-ai noştri, imediat i-am fi dat afară”, a punctat dînsul, remarcînd, totodată, că ei nu au nici o scuză, căci, în prezent, se interzice orice vînat.
A fost pornită o urmărire penală. Ancheta e în plină desfăşurare. „Dacă reprezentanţii organelor de drept vor fi oneşti şi vor da dovadă de corectitudine, braconierii urmează să achite o amendă de 30 mii de lei”, a declarat Nicolae Lăpteanu, după care a mai spus că o tentativă de acelaşi fel a fost înregistrată, în aceeaşi regiune, şi cu două săptămîni în urmă. Fiind întrebat ce ar fi făcut braconierii cu femela gestantă, directorul ÎS „Silva-Centru” a răspuns: ar fi împărţit carnea şi ar fi mîncat-o.
UNGHENI | Lucia Bacalu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *