Mărţişorul 2013. Ce surprise ne aduce?

martisor

martisorCĂLĂRAŞI
Şi în acest an, Festivalul “Mărţişorul” va fi consemnat  la Călăraşi prin cele mai diverse acţiuni  cu caracter cultural şi distractiv.  Potrivit şefului Direcţiei Cultură, Sergiu Cojocaru, în deschidere, pe 1 martie, la Casa raională de cultură vor evolua ansamblurile locale “Ciobănaşul” şi “Codrenii”. Pe 2 martie, se va desfăşura o acţiune complexă istorico-culturală de comemorare a conflictului din Transnistria, iar pe 5 martie este programat  un concert prezentat de formaţia “Noroc”. În sfîrşit, pe 10 martie, tot la Casa raională de cultură, va evolua un grup de tineri interpreţi din republică, care fac  primii paşi spre afirmare.
Potrivit aceleiaşi surse, în cele zece zile ale “Mărţişorului”, în toate bibliotecile publice  vor fi   expuse standuri cu literatură la temă, vor fi organizate concursuri, expoziţii de mărţişoare, dar şi alte acţiuni cu caracter cognitiv şi de agrement.
Şi Şcoala de Arte din Călăraşi pregăteşte, pentru această perioadă, un amplu program, care va cuprinde un concert prezentat de copii pentru părinţii lor, concursuri de mărţişoare şi desene, alte activităţi consacrate sărbătorii primăverii.
UNGHENI
Startul festivalului primăverii va fi dat de un concurs de mărţişoare confecţionate manual, avînd genericul: “Mărţişor – iscusită bijuterie, fulg de iubire şi gînd curat!”.  Acesta se  va desfăşura la Palatul culturii din Ungheni şi se va încheia odată cu ultimul acord al festivalului, pe 10 martie. Pe 1 martie, va avea loc un concert extraordinary, în care va evolua ansamblul de muzică şi dans “Struguraş” împreună cu invitata specială, Adriana Ochişanu. În aceeaşi zi, şi la casele de cultură din Pîrliţa, Costuleni, dar şi la Şcoala de arte din oraşul Corneşti vor avea loc spectacole muzicale. Pe 2 martie, la Grăseni şi Sineşti va prezenta un spectacol muzical formaţia folclorică “Tudoriţele” din Todireşti şi, respective, “Codreanca” din Mînzăteşti. În zilele următoare,  “Codreanca” va prezenta spectacole şi la Năpădeni, Mirceşti, Mînzăteşti. Şi locuitorii satelor Floriţoaia Veche, Buciumeni, Sculeni şi Chirileni vor avea parte de spectacole muzicale.
De Ziua femeii, pe 8 martie, la Palatul de cultură din Ungheni va avea loc un concert susţinut de Anişoara Puică, întitulat “O înţelegere cu anii am să fac…”.  Pe 10 martie, tot la Palatul de cultură, va avea loc concertul de închidere a Festivalului. În aceeaşi zi, la Casa raională de cultură din Pîrliţa se va desfăşura o serată tematică: “Femeie – muză şi talent care lumea o creează”.
NISPORENI
Şi Nisporeniul vine, în acest an, cu un şir de activităţi interesante. Pe 1 martie, la Casa naţională de cultură, va avea loc deschiderea oficială a festivalului. Vor evolua colectivele cu titlu “model” de la casele de cultură din Vărzăreşti şi Zberoaia, precum şi taraful Şcolii de muzică din oraş. Vor fi inaugurate şi expoziţii tematice de cărţi la Biblioteca publică raională, expoziţii de desene ale elevilor Şcolii de arte plastice. “Mărţişorul” va fi marcat prin recitaluri de poezii şi expoziţii tematice de bibliotecile publice din Şendreni, Vărzăreşti, Bolţun. Diverse concerte festive vor fi organizate la casele de cultură din Mărinici, Grozeşti, Ciuteşti, Selişte, Poruceni, Cîrneşti.
În ziua de 8 martie, vor fi organizate serate literar-muzicale, dedicate femeii, la casele de cultură din Călimăneşti, Mileşti, Şişcani şi Valea Trestieni. Vor fi vernisate şi expoziţii la bibliotecile publice din Bălăureşti, Bărboieni, Vărzăreşti, Mărinici, Brătuleni, Selişte.
Închiderea Festivalului va avea loc pe 10 martie, la Casa naţională de cultură, printr-o manifestare literar-muzicală, la care vor participa micuţii de la grădiniţe, de la teatrul de păpuşi “Prichindel” din Iurceni, dar şi Fanfara şcolii de muzică Nisporeni.
Tudor Josanu, Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *