La un pas de impas. Riscăm să rămînem şi fără păşuni
Imediat ce s-a încălzit afară, toate dealurile din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași au fost invadate de turme de oi. Lumea își scoate animalele la păscut, chiar dacă firicelele de iarbă nici măcar nu au reușit să răsară bine. În consecinţă, pășunile degradează. De această părere este ferm convins Andrei Iastremschi, inspector superior al Direcției sanitar-veterinară și siguranță alimentară Ungheni.
Potrivit dînsului, buchia legii spune clar că pășunatul nu poate începe mai devreme de 15 aprilie. Mai mult ca atît, păşunatul este admis doar atunci cînd iarba ajunge la o înălțime de cel puțin 5 centimetri. „Hotărîrea de Guvern nr. 667 din 23.07.2010 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la pășunat și cosit este neglijată în totalitate de cetățeni, dar și de administrația publică locală”, afirmă Andrei Istremschi, după care continuă: ”Noi nu exploatăm pășunile corect, astfel că ele, încetul cu încetul, degradează. Într-o bună zi, am putea rămîne fără ele”.
”Ce folos e că omul îşi scoate oaia în cîmp acum, cînd pămîntul este gol, iar pe alocuri încă înghețat?”, se întreabă dînsul, apoi explică: ”În condiții de nutriție corectă, o oaie ar trebui să nască un miel cu o greutate de 1200 grame. La noi, tot mai des se întîmplă ca mieii să apară pe lume cu o greutate de doar 700-800 de grame”.
Şi mai există o problemă. Potrivit aceleiași Hotărîri de Guvern, pășunile ar trebui să fie delimitate: pentru păscutul bovinelor, caprinelor și ovinelor. La noi însă, pe unul și același imaș, dimineața merge o turmă de oi, apoi de capre, după care și o cireadă de vaci. ”Nimeni nu respectă legea, iar situația se agravează pe zi ce trece”, conchide Andrei Iastremschi.
La ora actuală, potrivit dînsului, nu se prevăd pedepse pentru încălcarea regulilor de păşunat, astfel că situaţia riscă să iasă complet de sub control.
Ina Landa
Lasă un răspuns