Ungheniul – lider la subvenții în agricultură pentru anul 2012

subventii
Fotografie: radiochisinau.md

subventii
Fotografie: radiochisinau.md

În 2012, producătorii agricoli din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași au beneficiat de subvenţii în sumă totală de 18 mln 346 mii 826 lei. Şi asta, datorită faptului că au depus, la  Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), 247 de cereri de solicitare a susținerii financiare.
Datele se conțin într-un studiu privind executarea mijloacelor financiare ale fondului de subvenționare a producătorilor agricoli din R.Moldova pînă la 31 decembrie 2012, efectuat de către specialiștii AIPA.
Potrivit acestuia, agricultorii ungheneni au depus 108 dosare pentru subvenționare, clasîndu-se pe poziția a 18-a în republică. Cei din Nisporeni, cu 79 dosare, au ocupat locul 26, iar Călărașiul, cu 60 de dosare, s-a clasat pe locul 29.
Raionul Ungheni este fruntaș în regiune şi în ceea ce priveşte subvenţiile obţinute – 10 mln 363 mii 839 lei. Agricultorii călărăşeni au beneficiat de 4 mln 104 mii 878 lei, iar nisporenenii – de 3 mln 878 mii 109 lei. În clasamentul general, pe republică, Ungheniul s-a clasat, în ceea ce priveşte subvenţiile, pe locul 16, Călărașiul – pe locul 31, iar Nisporeniul – pe locul 32.
Pentru ce au primit bani agricultorii din regiune?
UNGHENI
Cele mai multe dosare, 57 la număr, au fost depuse la capitolul stimulare a investițiilor pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol. În acest sens, au fost alocate 4 milioane 405 mii 602 lei. Alte 22 de dosare s-au referit la stimularea creditării producătorilor agricoli, iar subvenţiile au fost de 904 mii 705 lei. Au fost depuse şi 15 dosare privind subvenționarea investițiilor pentru producerea legumelor în sere, fiind alocate 388 mii 94 lei.
Nici un producător agricol n-a depus cerere de subvenționare pentru procurarea animalelor de prăsilă. Şi nici pentru asigurarea în agricultură.
Pentru renovarea fermelor zootehnice au fost înregistrate trei dosare – privind reutilarea și modernizarea unor ferme de porcine și avicole, iar subvenţiile au constituit 920 mii 208 lei.
La capitolul dezvoltarea infrastructurii postrecoltare și procesare, șase agricultori au primit un sprijin financiar de 2 mln 971 mii 40 lei – pentru procurarea de utilaje frigorifice, de procesare cereale și morărit, de procesare a cărnii, a legumelor și fructelor.
CĂLĂRAŞI
Şi agricultorii călărășeni și-au îndreptat atenția, în primul rind, spre procurarea utilajului agricol, depunînd în acest sens 25 de cereri. Subvenţiile au fost de 638 mii 965 lei. O atenție sporită a fost acordată înființării livezilor, dar și viilor. Pentru acestea au fost acceptate 16 cereri, mărimea subvenţiilor fiind de 660 mii 536 lei. La capitolul stimularea creditării producătorilor agricoli, călăreșenii au depus 9 cereri, obţinînd suma de 213 mii 321 lei.
Una dintre cele mai mari sume – 1 mln 530 mii lei – a revenit unui fermier pentru procurarea a 98 de bovine. Pentru renovarea fermelor zootehnice, au fost acceptate șapte dosare, finanțate cu 448 mii 212 lei.
Nici un călărăşean nu a solicitat subvenții privind asigurarea în agricultură. În schimb, au fost depuse trei dosare privind  producerea legumelor în sere, iar subvenţiile au fost de 145 mii 735 lei. Tot trei dosare au fost depuse şi pentru dezvolatrea infrasctructurii postrecoltare și procesare, subvenţiile fiind de 468 mii 110 lei, care au permis procurarea de utilaje frigorifice, de procesare a cărnii, de procesare a legumelor și fructelor.
NISPORENI
Capitolul stimulare a investițiilor pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol s-a aflat şi în centrul atenţiei agricultorilor nisporeneni. Au fost depuse, în acest sens, 37 de dosare, iar suma obţinută a fost de 1 million 407 mii 654 lei. Şi înființarea viilor și livezilor a fost o prioritate pentru nisporeneni, ei depunînd 30 de dosare şi beneficiind, ulterior, de subvenții în sumă de 1 million 276 mii 210 lei pentru plantarea viţei de vie și 434 mii 549 lei – pentru plantarea pomilor fructiferi.
Alte 12 dosare au fost depuse pentru susținerea în procesul de creditare. În acest sens, au fost alocați 463 mii 353 lei. Numărul de doritori de a investi în dezvoltarea infrasctructurii postrecoltare și procesare la Nisporeni a fost mic. Doar două dosare au fost depuse, iar subvenţiile au fost de 201 mii 891 lei.
Agricultorii nisporeneni nu au depus nici un dosar privind dezvolatrea sectorului zootehnic sau susţinerea sistemului de asigurare în agricultură.
Ina Landa 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *