Un sat în prag de disperare. Localnicii riscă să-și piardă imașul

În fotografie: Sătenii pe imaşul care încă le mai aparţine.
În fotografie: Sătenii pe imaşul care încă le mai aparţine.

În fotografie: Sătenii pe imaşul care încă le mai aparţine.
În fotografie: Sătenii pe imaşul care încă le mai aparţine.

Adineaori dat uitării, satul Novaia Nicolaevca, cu o populație de doar 180 de locuitori şi o suprafaţă de 0,57 km p., a intrat, în ultimul timp, în atenţia autorităților publice locale, dar și a unor oameni cu bani mulți în buzunar.
S-ar părea că acest fapt ar trebui să-i bucure pe localnici. Lor însă nu le arde de bucurii, căci  autoritățile pun la cale vînzarea unei părți bune de imaș.
Vestea că Ilarion Dosca, directorul localului pentru ceremonii din preajmă, ”Miorița”, intenționează să cumpere trei hectare de teren din extravilanul satului, pentru a crea aici, cică, o crescătorie de pești, a ajuns la urechea sătenilor la începutul acestei luni. Afaceristul a mers personal „în popor” pentru a le comunica noutatea. Dînsul i-a anunţat pe oameni că deja a depus în acest sens o cerere la primăria comunei Mănoilești. Fiind întrebat ce are de gînd să facă pe lotul respectiv, Ilarion Dosca a răspuns evaziv: „O afacere agricolă”.
Nimeni dintre localnici nu a rămas impresionat de cele auzite. Oamenii susțin că terenul pe care a pus ochiul omul de afaceri este proprietatea comunității și nu au de gînd să permită vînzarea lui.
”Noi plătim impozite pentru pășunat în bugetul local. Avem un petic de pămînt pentru păşunatul  vitelor și pe acesta vor să ni-l ia”, spune, indignat, Vasile Landa.  Bărbatul susține că, în cazul în care terenul va fi vîndut, multă lume din sat va rămîne ”fără o cană de lapte pe masă și o bucată de pîine”.
În prezent, cireada satului numără 25 de vite, dar sătenii au și capre, și cai. ”Unde le vom paște, dacă cei care nu mai au ce face cu banii ne vor lua imașul?”, întreabă dînsul, după care continuă: ”De ce domnul Dosca nu-şi cumpără vreo cotă de teren arabil de la săteni, mai la deal de sat, căci totuna pămîntul e în paragină și nu-l folosește nimeni?”.
Locuitorii satului Novaia Nicolaevca se mai plîng că și așa nu au liniște din cauza afacerii lui Ilarion Dosca, mai ales în sezonul nunților și cumetriilor, cînd în localul pe care-l administrează au loc ceremonii aproape zilnic. ”Muzica răsună, toată noaptea, atît de puternic din difuzoare, încît ai impresia că nunta are loc chiar în dormitor la noi, iar bubuiturile focurilor de artificii ne fac să tresărim din paturi pe la o bucată de noapte”, spune cu amărăciune Eugenia Cușnir, o localnică în vîrstă de 83 de ani. ”Am tăcut cînd ne-a furat somnul, dar acum, cînd vrea să ne fure și pămîntul, nu vom mai tăcea”, a punctat dînsa.
Ce spune primarul?
Contactat telefonic, Grigore Popa, primarul comunei Mănoilești, din care face parte și satul Novaia Nicolaevca, a confirmat faptul că, pe data de 15 ianuarie, ÎI ”Dosca Ilarion” a depus o cerere la primărie, prin care cere să i se vîndă acest teren. Chestiunea respectivă va fi discutată la ședința consiliului local din 15 februarie, ne-a spus primarul. Dînsul însă a dat asigurări că, înainte de aceasta, va organiza o adunare a satului, pentru a afla părerea populației pe marginea subiectului vizat.
Pînă la 12 februarie, adunarea nu avusese loc. Fiind întrebat ce părere are despre vînzarea celor trei hectare de pămînt ale satului Novaia Nicolaevca, edilul a declarat tranșant: ”Nu ar fi rău să-i oferim acestui agent economic posibilitatea de a-și iniția aici o afacere, căci astfel am avea o sursă de venit în plus în bugetul local, ceea ce ne-ar permite să rezolvăm unele probleme ale comunității”.
Ce spune legea?
Referindu-se la acest caz, Natalia Rotaru, șefa Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, a explicat următoarele: ”Pășunile, instituțiile sociale nu se vînd, acestea pot fi date în locațiune. Dacă, din start, terenul respectiv a fost recunoscut ca pășune și, prin decizia consiliului local, s-au stabilit impozite pentru pășunat, el nu poate fi înstrăinat, nici dat în locațiune, fiindcă de acesta se folosesc oamenii”. Potrivit dînsei, legea permite autorităților de a schimba domeniul unor bunuri imobiliare, din public în privat. Dar, în acest caz, este nevoie de dovada că, pe parcursul a trei ani, terenul respectiv nu a fost utilizat conform destinației.
În plus, Natalia Rotaru a făcut referință şi la prevederile Legii privind transparența în procesul decizional, care obligă autoritățile publice locale să consulte cetățenii în privința proiectelor de acte legislative şi administrative, care pot avea impact social, economic sau de mediu.
Deşi este situat la o distanță de șapte kilometri de orașul Ungheni, deşi are o istorie de aproape un secol, deși are o așezare geografică favorabilă, chiar prin preajmă trece atît calea ferată, cît și drumul național Chișinău-Ungheni, satul Novaia Nicolaevca trece, în prezent, printr-o perioadă nefastă. Nu există aici nici școală, nici grădiniță, nici cămin cultural, oficiu poștal sau bibliotecă. Recent, în urma optimizărilor efectuate, satul a rămas şi fără punctul medical – unica instituţie care îi mai lega de civilizaţie. Acum, riscă să fie lipsiţi şi de ultima lor bogăție: imașul satului.  Potrivit lui Gheorghe Bodrug, inginer cadastral la primăria Mănoilești, tot terenul din Novaia Nicolaeva, ce se întinde de-a lungul drumului, de la hotarul cu satul Pîrliţa pînă la cel cu oraşul Ungheni (inclusiv porţiunea pe care a pus ochiul omul de afaceri Ilarion Dosca) are destinaţie de păşune.
UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *