Udarea plantelor

Sursa: roportal.ro

Sursa: roportal.ro
Sursa: roportal.ro

Mulţi iubitori de plante de apartament cunosc bine efectele udatului, dar puţini ştiu că udatul în exces, chiar dacă este făcut din dorinţa de a avea plante frumoase, aduce doar daune.
Anume din cauza excesului de apă, plantele de apartament deseori se usucă şi mor. Deci, udarea trebuie făcută în funcţie de: tipul plantei, sezonul, temperatura mediului şi climă.
Semnele excesului de apă sînt foarte vizibile: căderea rapidă a frunzelor, acestea, mai întîi, îngălbenindu-se. Un alt semn este mucegaiul cenuşiu care apare. Dar, atenţie! Simptomele menţionate pot fi indicative şi pentru alte probleme ale plantei. De aceea  trebuie să stabiliţi concret dacă apa este sau nu problema.
Cum? Prin verificarea rădăcinilor. Dacă acestea sînt în prag de putrezire, planta este pe cale de a se usca. Încetaţi imediat udarea.
Umiditatea solului poate fi cu uşurinţă controlată cu degetul. Plantele care au cerinţe moderate  vor fi verificate în profunzimea solului la 5 cm.
Plantele, la care stratul de sol e uscat complet, sau la care apa se scurge în farfurie fără a umecta substratul, pot fi scufundate în vase cu apă, ca acestea să absoarbă atîta apă de cît au nevoie.
Iată cîteva sfaturi:
– udaţi plantele cu apă de temperatura camerei, apa rece provoacă stres la plante. Cea caldă are un efect benefic asupra creşterii sănătoase a radacinii;
– înainte de a uda, lăsaţi apa să stea 24 de ore, ca clorul şi fluorul să iasă din ea;
– plantelor de apartament nu le place apa dură. Un filtru de apă ar fi o soluţie, la fel – apa de ploaie;
– verificaţi stratul de sol la umiditate şi udaţi plantele cînd acestea au nevoie de apă, în loc de a le uda conform unui program prestabilit.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *