Antreprenoriatul regional în forță la „Fabricat în Moldova”
Peste 30 de agenţi economici din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi au participat, în acest an, la cea mai importantă expoziţie naţională – ”Fabricat în Moldova”. A fost practic, un record, iar produsele etalate au meritat toată lauda.
Așadar, prin ce s-a remarcat fiecare raion la ”Fabricat în Moldova”?
UNGHENI
Chiar din prima zi a expoziției, standurile producătorilor ungheneni au fost luate cu asalt. Mulţi dintre vizitatori nu au plecat cu mîna goală. Unora le-a căzut tronc la inimă renumitele covoare unghenene, alţii ai rămas încîntați de lucrările ceramiștilor sau ale meșterilor populari din zonă. Pînă şi directorul filialei Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie, Serghei Cladco, nu a putut rezista tentației de a face cumpărături de aici. ”Oricît ar părea de ciudat, am cumpărat obiecte din ceramică. Chiar dacă producătorul e la noi în coaste, de fiecare dată vin la această expoziţie, unde, ştiu exact, voi găsi piese unice, într-un singur exemplar”, ne-a spus dînsul.
A fost prezentă la expoziție și Zona Economică Liberă ”Ungheni-Business”, care a prezentat realizările celor 37 de rezidenți ce-și desfășoară, în prezent, activitatea sub umbrela acesteia.
Printre participanți s-au regăsit și agenți economici care au venit cu produse unicat.
„Astăzi, pe lîngă gama largă de produse de patiserie și panificație, de circa 80 de feluri, am venit să prezentăm un nou produs, lansat în luna ianuarie – o pîine coaptă pe vatră, din făină de sîmburi de struguri”, a menţionat Ricu Călin, directorul SA ”Rico-Mario”, filiala Sculeni. Dînsul și-a exprimat convingerea că expoziția ”Fabricat în Moldova” este o bună pistă de lansare pe piața națională.
Iulia Pancu, vicepreședintele raionului Ungheni, s-a arătat satisfăcută de prestaţia unghenenilor. ”Anual, plătim din sursele bugetului raional spațiul de expoziţie, astfel ca să poată să-şi expună produsele şi meșterii populari, şi apicultorii, și Asociația producătorilor agricoli ”Uncalnis”. Pentru noi este foarte important ca agenții ecponomici să înţeleagă că participarea la această expoziție nu e o pierdere de timp, ci o oportunitate de a se promova și a stabili noi relații”, a accentuat dînsa.
NISPORENI
Producătorii nisporeneni au venit și ei pregătiți să-i cucerească pe vizitatorii expoziției „Fabricat în Moldova”. Ei au etalat produsele tradiționale moldovenești: brînza de oi, făina de porumb, dar au venit şi cu unele produse absolut inedite, cum ar fi, de exemplu, măştile de Veneţia. ”Ne bucură faptul că majoritatea agenților economici care au venit aici, şi-au manifestat anterior dorința de a participa la expoziție, ceea ce ne face să credem că ei au conștientizat deja cît de important este să te cunoască lumea”, a subliniat Vitalie Lazăr, șeful secției Economie Nisporeni.
La standurile nisporenene puteai vedea şi produse de panificație, şi miere, şi obiecte de lut, şi fructe uscate, şi goblenuri de toată frumusețea. De notat că echipa din Nisporeni a fost constituită din antreprenori ce activează în diferite zone ale raionului: în Iurceni, Ciorești, Boldurești, Nisporeni.
CĂLĂRAŞI
Antreprenoriatul călărășean a fost reprezentat la expoziție de zece agenți economici, inclusiv meșteri populari, cu toţii fiind ghidați de șeful Secției economie și reforme, Boris Cucu. Dînsul a ținut să ni-i prezinte pe fiecare în parte, specificînd, în același timp, unicitatea produselor acestora. ”În acest an, am venit la expoziție cu toată gama produselor fabricate în Călărași: conserve, mezeluri, produse lactate, patiserie, panificație, olărit, apicultură, haine de protecție”, a declarat dînsul pentru ”Expresul”. Doar renumitele divinuri călărăşene au lipsit – acestea au aprticipat la un concurs specializat.
Chiar dacă unele produse nominalizate le puteai găsi și la standuri din alte raioane, călăreșenii s-au arătat ferm convinși de faptul că marfa lor este cea mai bună. ”Nu vreau să concurez cu ceramica din Ungheni. Trebuie însă să spun că o oală de a mea, cînd este umplută cu sarmale, se transformă într-o adevărată sărbătoare. Oala produsă la Ungheni însă, chiar dacă o cumperi, în scurt timp o vei pune într-un dulap și vei uita de ea. Iată care e diferența”, a declarat, cu mîndrie, Vasile Goncear, renumitul olar de la Hoginești.
Şi Valentina Ursu, meșter popular din Vălcineț, s-a arătat mîndră de ceea ce realizează. ”Eu, chiar şi atunci cînd nu voi mai fi, tot voi trăi – prin lucrările mele. Va trebui să treacă mulți ani pînă vor fi mîncate de molii brîiele și catrințele mele”, a subliniat dînsa.
Ina Landa
Lasă un răspuns