Un templu al culturii şi civilizaţiei la Păuleşti
Biblioteca din Păuleştii Călăraşilor a devenit una dintre cele mai de succes din regiune. Şi asta, datorită implicării atît a celor ce muncesc aici, cît şi a primăriei locale.
„Acum doi ani, biblioteca era situată într-o încăpere mică, puţin dotată, cu carţi învechite şi depăşite de timp. Mai mult de jumătate din fondul de carte era în grafie chirilică, astfel că posibilităţile de a oferi informaţii actuale erau limitate”, povesteşte Elena Lungu, primarul de Păuleşti. Modernizarea instituţiei era iminentă, iar soluţia – una singură: implementarea de proiecte. După cîteva încercări mai puţin reuşite de a obţine finanţare, iată că s-a reuşit. Graţie proiectului: „Dotarea bibliotecii cu fond de carte şi crearea centrului de acces la informaţie şi instruire”, susţinut de Ambasada SUA, Corpul Păcii, biserica congregaţională din SUA şi primaria Păulești, blioteca a devenit un adevărat centru de dezvoltare personală şi profesională pentru săteni.
Portivit Mariei Ciorchin, şefa bibliotecii, în prezent este întocmit şi un orar special de lucru, pentru a preveni supraaglomerarea. „Nu am nici un minut liber, utilizatorii vin şi vin, uneori ajung chiar şi pînă la 60 zilnic”, recunoaşte dînsa. Astfel, fiecare vizitator are dreptul să se afle în faţa computerului doar cîte 30 de minute pe zi. Între orele 10.00 şi 12.00, accesul copiilor la calculatoare este interzis, de ele beneficiind doar adulţii.
Dar biblioteca este deschisă de la ora 10.00 pînă la 21.00, astfel că oricine reuşeşte să beneficiize de serviciile acordate aici.
„Ne-am străduit foarte mult să avem un fond de carte bun şi o sală de computere modernă”, a accentuat Elena Lungu, după care a conchis: „Biblioteca a fost şi va rămîne mereu un templu al culturii şi civilizaţiei”. Pentru a-l menţine şi a-l dezvolta, la Păuleşti se munceşte mult. În prezent, biblioteca are un fond de carte de peste 12 mii de volume. În acest an, au fost planificate 9500 de lei pentru o nouă achiziţie de carte. La dispoziţia oamenilor sînt şi şase calculatoare.
CĂLĂRAŞI | Natalia Junghietu
Lasă un răspuns