Tradiţiile şi obiceiurile de iarnă au reînviat pe scena din Piaţa Independenţei

Pe strada centrală a Ungheniului, invitînd lumea la festival
În fotografie: Pe strada centrală a Ungheniului, invitînd lumea la festival

Pe strada centrală a Ungheniului, invitînd lumea la festival
În fotografie: Pe strada centrală a Ungheniului, invitînd lumea la festival

La cea de a 26-a ediţie a festivalului raional Ungheni al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „După datina străbună” au participat 18 formaţii artistice. În ziua de 25 decembrie, chiar de Crăciun, acestea au urcat pe scena din Piaţa Independenţei din oraşul Ungheni, prezentînd tradiţiile şi obiceiurile sărbătorilor de iarnă culese de la baştina lor.
S-au perindat, rînd pe rînd, cele mai frumoase obiceiuri. Au fost prezente şi cîntecele de stea, şi colindele, şi urăturile tradiţionale, şi semănăturile, şi jocurile cu măşti zoomorfe, şi dramatizările populare.
„Ar fi păcat să lăsăm tradiţiile noastre să dispară. De aceea, prin acest festival, ne străduim să le menţinem mereu vii”, a declarat Galina Moraru, specialist în cadrul Secţiei cultură şi turism Ungheni, înainte de începerea festivalului.
Colectivele artistice, participante la festival, unindu-se într-un alai, au mers de-a lungul străzii centrale, Naţională. „Nu este pentru prima dată cînd organizăm un astfel de alai, căci ne dorim să atragem atenţia unghenenilor. Din păcate, la capitolul public nu sîntem deloc de invidiat”, a mai spus Galina Moraru.
Festivalul a fost deschis de Vasile Lupu, judecător la Judecătoria Ungheni, dar şi un poet şi cîntăreţ de excepţie. Dînsul a venit cu un colind de sărbătoare, încîntîndu-i pe cei prezenţi la eveniment. „De-a lungul anilor, acest festival a devenit unul tradiţional la noi şi pune în evidenţă cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri ale noastre”, a remarcat Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, în cuvîntul său de salut.
Festivalul-concurs raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „După datina străbună” a fost organizat de Secţia cultură şi turism, în colaborare cu Primăria Ungheni, sub egida Consiliului raional.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *