Odoraşii lor iubiţi: de la Maria şi Ion pînă la Enifer şi Erodiada

Sursa: www.d-petre.ro

Sursa: www.d-petre.ro
Sursa: www.d-petre.ro

Cum și-au numit unghenenii, nisporenenii și călăreșenii, în anul 2012, nou-născuții?
Ungheni
În goană după unicitate, unii părinţi au ales pentru copilaşii lor prenume mai puţin obişnuite şi mai greu de pronunțat. De exemplu, Doremidont.  „Presupun că tatăl băiețelului este preot, iar prenumele este unul bisericesc”, explică Svetlana Andrieș, șefa Oficiului Stării Civile (OSC) Ungheni.
Printre prenumele înscrise în actele de naștere ale copiilor din raionul Ungheni emise în 2012 am remarcat și: Eusebiu, Enifer, Miriam, Ianec – pentru băieți, iar pentru fete: Ivanka, Melitina, Stelina, Macrina, Levina, Elina.
„Prenumele pe care le întîlnim în ultimii ani ne fac să credem că, în acest sens, deja am început să ne europenizăm”, face o remarcă Svetlana Andrieş. Potrivit dînsei, „lumea, în ziua de azi, călătoreşte mult şi are de unde se inspira, comparativ cu anii 90 ai secolului trecut, cînd drept sursă de inspirație serveau doar serialele mexicane”. Numai în 2012, OSC Ungheni a transcris 297 de acte de naștere, ceea ce înseamnă că cetățenii ungheneni au dat naștere copiilor şi în Italia, şi în Portugalia, şi în Siria sau SUA, în Ucraina, Rusia, Turcia sau Serbia.
De notat că, în ultimul timp, mai puțini părinți optează pentru prenume duble.  Doar 21 de copii din cei 594, cărora actele de naştere le-au fost perfectate în orașul Ungheni, au devenit posesori de prenume duble, precum: Ionuț-Gabriel, Maria-Magdalena, Andreea-Luiza.
În 2012, la modă au fost prenumele: David, Matei, Sofia sau Daria. Nu au fost excluse din uz nici prenumele de origine rusească, chiar dacă sînt în număr mic: Egor, Chiril, Clim, Makar. În același timp, mai mulți copilași au fost numiți cu prenume de origine biblică: Matvei, Lazăr, Veniamin, Marcu, Iosif.
Nisporeni
În ultimele zile ale anului trecut, la Oficul Stării Civile din Nisporeni a venit un proaspăt tătic, pentru a perfecta actul de naștere al feciorului său. Dînsul a solicitat să fie înscris în document prenumele Beniamin. „Am încercat să concretizez, dacă nu cumva a avut în vedere prenumele Veniamin”, povestește Liuba Ciorici, șefa OSC Nisporeni. Bărbatul însă o ținea pe a lui: Beniamin și gata. Nou-născutul a fost numit aşa cum şi-a dorit tatăl lui, care a prezentat și Biblia din care s-a inspirat atunci cînd a făcut această alegere.
De fapt, în 2012, prenumele date nou-născuţilor au fost de tot felul și pe toate gusturile: mai europenizate, mai rusificate și, desigur, cele tradiționale, ca: Maria, Gheorghe, Ion sau Elena. Doar şapte copii din Nisporeni s-au ales cu prenume duble.
Potrivit Liubei Ciorici, o bună parte a părinţilor din raionul Nisporeni au ținut să respecte tradiţiile, conducîndu-se după calendarul creștin-ortodox şi dînd odraslelor sale prenume ale unor sfinţi: Petru, Ion, Nicolae, Constantin, Gheorghe, Maria sau Elena. Cu toate acestea, mulți bebeluși s-au ales și cu  prenume mai rar întîlnite pe la noi, precum: Mateo, Ilarion, Sabin,  Denisa, Rosalina. ”Prenume mai neobişnuite dau, de obicei, părinţii de etnie romă”, a specificat Liuba Ciorici.
Călărași
Moda nouă de prenume mai rar întîlnite pe meleagurile noastre a ajuns, în ultimii ani, şi în raionul Călărași. În 2012, aici a continuat, ba poate că a luat amploare, o veritabilă degringoladă la atribuirea prenumelor nou-născuților.
Potrivit datelor oferite de OSC Călăraşi, fiecare al şaptelea sau al optulea nou-născut din numărul total de 743 s-a ales cu un prenume mai exotic. Este, unori, greu de imaginat din care considerente părinţii au decis să-şi numească odoraşul Ruben, Mateo, Diego, Melia, Lucas sau, Erodiada…
Se regăsesc însă şi prenumele tradiţionale, de sorginte autohtonă, cum ar fi: Mihai, Gheorghe, Vasile, Ion – la băieţi, sau Maria, Elena, Domnica – la fetiţe. Acestea, deocamdată, prevalează.
Mai există sau continuă să renască şi prenume vechi, de o duioşie şi tandreţe aparte, care mîngîie auzul, cum ar fi: Ilinca, Chira, Tudoriţa, semn că nu chiar toţi călărăşenii au fost afectaţi de nebunia prenumelor străine, mai „europenizate”, vorba unora.
Ina Landa, Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *