Au acţionat pentru a stopa tuberculoza

Au acţionat pentru a stopa tuberculoza

Au acţionat pentru a stopa tuberculozaÎn ciuda gerului de afară, şapte voluntari, elevi la Colegiul de medicină din Ungheni, au ieşit joi, 20 decembrie, în scuarul “Grigore Vieru” din centrul oraşului Ungheni, pentru a informa trecătorii despre o boală necruţătoare cu care luptă omenirea secole la rînd – tuberculoza.
Acţiunea pe care au organizat-o – un flash mob – a avut genericul: “Acţionează astăzi pentru o Moldovă fără tuberculoză. Stop tuberculoza”.
“Ne-am gîndit să organizăm flash-mobul într-o zi de joi, pentru că la Ungheni e zi de piaţă şi vine foarte multă lume, inclusiv din satele raionului. De ce să nu profităm de acest lucru şi să nu le vorbim oamenilor despre tuberculoză şi despre profilaxia acestei maladii”, ne-a spus Tatiana Cheptonar, psiholog la Centrul comunitar de suport al pacienţilor bolnavi de tuberculoză Ungheni.
Voluntarii au împărţit trecătorilor materiale informative, pliante, steguleţe, stilouri, calendare, baloane, broşuri, chipiuri şi maiouri. Suplimentar, i-au informat şi despre simptomele tuberculozei, despre căile de transmitere şi metodele de profilaxie.
Şi copiii, şi tinerii, şi personae mai în vîrstă s-au apropiat de voluntari pentru a solicita informaţii. “Chiar dacă, la moment, omul pare că a luat doar o hîrtiuţă şi a plecat mai departe, totuşi, pînă la urmă, o va citi. Dacă nu toţi, atunci măcar jumătate dintre ei”, a remarcat Tatiana Cheptonar.
Timp de două zile, aceeaşi echipă a fost, cu acelaşi scop, şi în satele Floriţoaia Veche şi Cetireni. Aici, s-au întîlnit cu copiii din instituţiile şcolare şi părinţii acestora, informîndu-i despre tuberculoza la copii.
Flash-mobul a fost organizat de Centrul comunitar de suport al pacienţilor bolnavi de tuberculoză Ungheni.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *