Uniunea Europeană – podoaba celui mai ingenios pom de Crăciun din Ungheni

Bradul „european” al Rodicăi Toma
În fotografie: Bradul „european” al Rodicăi Toma

Toată familia europeană, cu ale ei 27 de state, au inspirat-o pe prima doamnă a raionului Ungheni, Rodica Toma, atunci cînd a decis să împodobească un brad pentru Tîrgul de proiecte comunitare și inițiative civice locale, ce s-a desfăşurat la Ungheni pe 20 decembrie 2012.
Acest brăduţ a atras cele mai multe priviri de admirație, căci globurile folosite erau deosebite și originale, fiind rezultatul unei munci manuale migăloase. În plus, purtau și un mesaj profund.
Crengile pomului de Crăciun au fost împodobite cu 27 de globulețe, croșetate în ață, care reprezentau drapelele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. „Am croșetat personal toate drapelele și de aceea am senzaţia de parcă l-am rupt de la inimă aducîndu-l la tîrg”, a declarat Rodica Toma pentru „Expresul”.
Dînsa a mai spus că globulețele-state au fost aranjate, de sus în jos, ținîndu-se cont de ordinea în care ţările respective au fost primite în Uniunea Europeană. „Cu mare plăcere voi adăuga noi globuleţe cu drapelele statelor ce vor fi acceptate în familia europeană. Pe pomul meu este încă destul spațiu liber”, a remarcat Rodica Toma, exprimîndu-şi, totodată, speranţa că va veni un an nou, cînd va putea confecţiona şi un globuleţ cu drapelul Republicii Moldova. „Vreau cu tot dinadinsul să cred că, într-o bună zi, vom face parte din marea familie a Uniunii Europene”, a punctat dînsa.
Ideea creației sale a avut la bază proiectul „Cultura și civilizația europeană”, desfășurat, deja cinci ani la rînd, de Casa Limbii Române din Ungheni, a cărei directoare este Rodica Toma.
În acea zi, la expoziția-concurs din cadrul Tîrgului de proiecte comunitare și inițiative civice locale, organizată de Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă, au fost prezentaţi 23 de brăduți, confecţionaţi şi din ziare, şi din macaroane, şi din rumeguş, şi din mănuşi chirurgicale.
Primăria Ungheni i-a achiziţionat pe toţi contra sumei de 5000 de lei. Aceştia vor putea fi admiraţi, pe perioada sărbătorilor de iarnă, în folul primăriei.
Banii vor fi direcționați spre Fundația Comunitară Ungheni, pentru a fi utilizaţi ulterior la susţinerea unor proiecte sociale  la Ungheni.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *