Tehnologiile informaţionale îşi fac loc şi în agricultură

Sursa: bzi.ro

Începînd cu 1 ianuarie 2013, peste 80 de agricultori din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași vor primi gratuit, la telefonul mobil sau prin poșta electronică, informații despre prognozele meteo, producerea agricolă, studiile agricole, date despre pieţele de export, boli şi dăunători.
„Noile tehnologii ale secolului XXI îi impun chiar și pe agricultori să pășească în pas cu timpul, pentru a putea dezvolta afaceri agricole moderne”, a subliniat Petru Vizitiu, reprezentatul ACSA Ungheni. Potrivit dînsului, în raionul Ungheni vor beneficia de abonamente gratuite pentru primul semestru al anului viitor 25 de agricultori. Restul, dacă vor dori, pot să se aboneze, contra plată, la unul dintre cele cinci pachete informaționale ale noului serviciu. Pentru aceasta, vor trebui să plătească între 300 şi 700 de lei pe an, în dependență de volumul informației pe care şi-o doresc. ”Consider că nu e scump, căci informația oferită va fi foarte utilă. În plus, poţi s-o ai la îndemînă oricînd, chiar fiind în cîmp”, a punctat Petru Vizitiu.
Deşi nu se îndoiește de utilitatea noului serviciu, Ștefan Popescu, reprezentatul ACSA Nisporeni, nu pare a fi la fel de optimist. „Un țăran, care are vreo cincizeci de ari de pămînt, nu prea și-ar permite să scoată din buzunar tocmai 700 de lei pentru aceste informaţii”, a explicat dînsul. Pe de altă parte, Ștefan Popescu a accentuat că agricultorii vor avea şi alte oportunităţi: „Cei ce nu vor avea posibilitatea să achite unul dintre pachetele informaționale, vor putea, totuşi, să solicite răspunsul specialiștilor la întrebările ce-i interesează, printr-un apel telefonic”. Tariful unui astfel de apel, cu durata de trei minute, va fi de 9 lei.
„Noul serviciu este foarte util și cred că, în scurt timp, agricultorii nisporeneni se vor convinge de aceasta”, a conchis Ştefan Popescu. Primii care vor avea ocazia să se convingă de spusele  dînsului vor fi 30 de producători agricoli, ce vor beneficia de abonamente gratuite la serviciul respectiv.
Noul serviciu va putea fi testat pe gratis, în primele şase luni ale anului 2013, și de 26 de agricultori din raionul Călărași. Potrivit lui Mihail Diacon, reprezentatul local ACSA, producătorii agricoli călăreșeni s-au arătat interesați de acesta. Ei au solicitat accesul, în mod special, la informațiile privind creșterea și comercializarea fructelor și legumelor, dat fiind faptul că la Călărași prevalează afacerile agricole de acest gen.
Fiind întrebat dacă agricultorii vor face față cerințelor de adaptare la noile tehnologii informaționale, Mihail Diacon a punctat: „La noi, fiecare al cincilea agricultor are calculator, iar de telefon nici nu mai vorbesc, unii poartă cu sine chiar și cîte trei telefoane mobile”.
Serviciul respectiv face parte din proiectul „Managementul dezastrelor și riscurilor climatice în Moldova”, finanțat de Banca Mondială.

Ina Landa, Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *