Se teme pentru viaţa ei în propria-i casă

Se teme pentru viaţa ei în propria-i casă
Fotografie simbol (business-forum.ro)

O bătrînă din Ungheni, Zinovia V., se află în pragul disperării. Ea se teme pentru viaţa ei, se teme să mai trăiască în propria casă. Tot bate în uşi, păşeşte praguri ale unor instituţii publice, căutînd o soluţie. Printre lacrimi, îşi povesteşte drama vieţii sale, o viaţă ce s-a transformat într-un adevărat coşmar.
Feciorul ei, în care îşi punea mari speranţe, este grav bolnav. De mai bine de zece ani suferă de o boală cumplită: schizofrenie paranoidă. Femeia spune că s-a îmbolnăvit după o bătaie cruntă, pe care a primt-o fiind la munci în Federaţia Rusă. De atunci cică s-a schimbat totul în viaţa ei, dar şi a feciorului ei.
El a pierdut contactul cu realitatea. A devenit agresiv, dur, suspicios. Fiind într-o asemenea stare, a ajuns să ucidă o femeie. Soţia sa, cu care are şi trei copii, l-a părăsit. A fugit sărmana femeie, de teamă să nu fie şi ea omorîtă. A fugit ca să-şi protejeze copiii.
Bărbatul a fost internat într-o instituţie specializată, căci devenise un pericol real nu numai pentru societate, dar şi pentru propria mamă.
„Mă doare sufletul pentru el. Nu ştiu ce să fac. Dar nici cu frica în spate nu pot să stau mereu”, spune. Peste cîteva zile, feciorul ei, după doi ani de tratament, urmează să fie externat din spital. Va reveni acasă. Femeia însă continuă să se teamă. Dacă boala va reveni? Se teme că va reîncepe şi coşmarul ei. Nu mai are putere, căci se apropie deja de 80 de ani.
Zice că şi acum uşa camerei în care stă e permanent încuiată – atît de tare i-a intrat frica în oase. Are suficiente motive, căci băiatul ei a bătut-o de nenumărate ori. Crunt, fără milă.
„Cînd trăia soţul, îl mai stăpînea. Eu ce pot să fac, că e un bărbat în toată firea”, spune bătrîna mamă. Îi este milă de el, o doare inima cînd se gîndeşte la soarta lui. Nu şi-ar dori ca el să plece de acasă. „Cine îl va îngriji?”, se întreabă. Pe de altă parte, cum să rămînă acasă? Şi dacă se întîmplă o tragedie?
Nu e singurul caz din raion. Portivit lui Tudor Rădeanu, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei (DASPF) Ungheni, în prezent sînt înregistrate aproximativ 1400 persoane cu deficienţe psihice şi mintale, iar circa 150 dintre ele prezintă pericol pentru societate.
Deocamdată, nu a fost găsită o soluţie optimă în cazul Zinoviei V., dar nici în celelalte cazuri. Despre situaţia actuală a persoanelor cu deficienţe psihice şi mintale s-a discutat, săptămîna trecută, şi în cadrul unei mese rotunde organizate de DASPF şi la care au participat factorii de decizie din raion. Au fost depistat probleme, s-au căutat soluţii.
„Vrem noi sau nu, aceşti oameni sînt o parte a societăţii noastre şi noi trebuie să ştim cum să ne comportăm cu ei”, a accentuat Tudor Rădeanu.
În cazul Zinoviei V., s-a hotărît ca femeia să fie plasată, temporar, într-un centru pentru bătrîni. Ulterior, va fi formată o comisie care va căuta soluţia optimă. „Trebuie s-o găsim, căci altfel vom căuta vinovaţi, dacă se întîmplă o tragedie”, a accentuat Tudor Rădeanu.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *