Ce fel de apă preferă florile noastre de cameră?

in lumea florilorPlantele de cameră au nevoie, pentrua se dezvolta armonios de patru lucruri de bază: apă, lumină, temperatură optimă și pămînt fertil. Există totuși situații în care, deși toate condițiile sînt îndeplinite, plantele dau semne că nu le merge bine. Desigur, pot fi o mulțime de cauze, însă una dintre cele mai frecvent întîlnite este calitatea apei folosite la udare.
Apa de la robinet (fîntînă) sau apa îmbuteliată?
Nu există un răspuns standard, depinde de specificul fiecărei plante. Unele exemplare fragile preferă apa îmbuteliată, altele acceptă și apa de uz casnic. Cert este că, dacă trăiți într-o localitate  în care calitatea apei este îndoielnică, cel puțin din punct de vedere al gustului (se distinge clorul), ar fi recomandat să evitați folosirea acesteia la udarea plantelor.
Clorul este întrebuințat în stațiile de epurare a apei pentru eliminarea microorganismelor care ne-ar putea afecta nouă sînătatea. Acest gaz însă, în cantități mai mari decît cele obișnuite, face rău florilor. Dacă aveți multe plante și apa îmbuteliată reprezintă o alternativă costisitoare, lăsați apa  cu miros de clor să se aerisească cel puțin 24 de ore înainte de folosire.
Dacă stropiți plantele cu ajutorul unui pulverizator cu apă de la robinet veți observa că apar pete albe pe frunze. Acestea sînt depozite calcar, ce pot fi îndepărtate cu o cîrpă moale sau cu un burete umezit.
Duritatea apei și plantele
Dacă vă plac plantele de cameră şi vreţi să le îngrijiţi ca la carte, aveți destule motive să vă intereseze duritatea apei pe care o folosiţi. În unele regiuni apa e cu duritate mare, caracterizată printr-un conținut sporit de minerale, îndeosebi magneziu și calciu. Apa dură este inadecvată pentru plante, chiar și aceea procesată printr-un dedurizator (filtru) casnic.
Cum procedăm în acest caz? O metodă destul de eficientă este diluarea unei linguri de oţet alimentar la un litru de apă. Totuşi, acest procedeu nu este indicat a se folosi pe o perioadă îndelungată, întrucît conservanţii din oţet pot afecta în timp creşterea şi dezvoltarea plantelor.
Apa de ploaie
Este foarte portivită pentru udarea plantelor de cameră. Chiar ideală! Dacă aveţi posibilitatea s-o colectaţi, nu mai are rost să riscați folosind apa de la robinet sau să cheltuiți bani în plus pentru apa îmbuteliată? Se poate folosi fără grijă, pentru udat, şi apa fiartă, apoi răcită.
Recomandare: Indiferent ce apă folosiți, nu udați niciodată plantele înainte de a verifica cu degetele umiditatea de la suporafața solului. Dacă le udați excesiv, ori le ”însetați”, tot ce ați clădit pînă atunci va fi într-un final de prisos. Plantele de cameră nu vor rezista.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *