Arborele de cafea în apartamentul tău

Arborele de cafea în apartamentul tăuArborele de cafea este o plantă care se dezvoltă în mod natural în regiunile tropicale și subtropicale, cu ploi frecvente. Planta cu creștere viguroasă și port arbustiv, poate atinge în mediul de origine 8 sau 10 metri înălțime. Arborele de cafea cuprinde aproximativ 60 de specii, însă cea care se dezvoltă cel mai bine în apartament este Caffea Arabica.
Introdusă de curînd în țara noastră ca plantă de decor, are un frunziș foarte frumos. Verdele intens al frunzelor ovale și ondulate, lungi de circa 15 cm, cu nervuri pronunțate, dar mai ales aspectul extrem de lucios, parcă lăcuit al frunzelor, oferă un aer deosebit  și exotic arbustului, chiar și în lipsa florilor și fructelor. Cultivată ca plantă de ghiveci, produce arareori fructe, or florile albe, mici, aglomerate pe ramuri, se scutură ușor dacă nu sînt polenizate.
Numai spațiile cu lumină intensă și soarele de dimineață sînt prielnice cultivării arborelui de cafea. Poziționarea ghiveciului în fața unei ferestre cu orientare spre est poate fi considerată ideală. O locație cu soare după amiază va arde planta și o va omorî. Nu rezistă la frig, dar nici la caldură exagerată, temperaturile ideale situîndu-se între 16 și 24 grade C.
Iarna, planta trebuie ținută în stare de semi-repaus, într-un loc cu lumină directă și cu temperaturi de 12-16 grade C. La temperaturi mai joase de 8 grade, planta intră în regres și în scurt timp, moare.
Substratul de cultură trebuie să fie foarte bogat în nutrienți, o combinație potrivită fiind cea din pămînt de grădină, compost de frunze și nisip. Pămîntul trebuie udat cu foarte mare atenție, astfel încît să nu fie lăsat să se ususce complet niciodată, dar nici să fie mocirlos. Excesul de apă la rădăcini este la fel de periculos ca și uscăciunea. O necesitate stringentă a arborelui de cafea este umiditatea atmosferică ridicată. Pentru a-i asigura acest factor, pulverizați-i cît mai des frunzele, chiar zilnic și așezați ghiveciul pe o tăviță cu pietriș menținut mereu ud. Aerul uscat va afecta în mod neplăcut aspectul frunzelor, făcîndu-le cafenii și uscîndu-le de la margini către interior.
Înflorirea se întîmplă arareori și, chiar și atunci cînd are loc, nu este finalizată cu producerea cunoscutelor fructe de cafea. Florile sînt de culoare albă, mici stelate și emană un parfum plăcut. Un îngrășămînt lichid pentru plante verzi îi va face bine arborelui de cafea. Aplicați-l în apa de udare, în doze slabe, din aprilie pînă în septembrie, la interval de două săptămîni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *