Zilele Bibliotecii ”Dimitrie Cantemir”: o săptămînă de evenimente dedicate cărții, lecturii și cititorului

Zilele Bibliotecii ”Dimitrie Cantemir”: Scriitori, poeți, academicieni, epigramiști, prozatori au venit la Ungheni, de la începutul săptămînii curente, transformînd, practic, Biblioteca publică ”Dimitrie Cantemir” într-o mini-uniune a scriitorilor de la Chișinău.
Printre oaspeții de marcă s-au numărat: academicianul Mihai Cimpoi, epigramistul Gheorghe Bîlici, criticul, poetul, prozatorul Igor Ursenco, scriitorii Ada Zaporojanu și Aurelian Silvestru. Motivul pentru care aceştia, dar şi iubitorii de carte din Ungheni au pășit pragul bibliotecii, a fost unul important – Zilele Bibliotecii ”Dimitrie Cantemir”, care au ajuns la ediția a XII-a.
Evenimetul s-a produs în perioada 5-9 noiembrie şi a devenit deja o tradiţie. Perioada nu a fost aleasă întîmplător. La finele lunii octombrie, s-a născut patronul spiritual al bibliotecii, Dimitrie Cantemir.
Programul Zilelor bibliotecii a fost unul plin de conținut și a cuprins o mulțime de activități culturale, cum ar fi: colocvii, saloane de carte cu vînzare-cumpărare, conferințe, dezbateri, ore de suflet și, desigur, întîlniri cu scriitori. ”Cartea, lectura, cititorul – sînt preocuparea și pasiunea noastră de fiecare zi, dar şi prioritățile noastre în cadrul Zilelor Bibliotecii”, a declarat Aliona Macaru, directorul interimar al Bibliotecii publice „Dimitrie Cantemir”, exprimîndu-şi speranţa că „această săptămînă va fi una cu cît mai multe realizări”.
Așa a şi fost. De luni pînă vineri, biblioteca rămînea pustie numai spre seară. Vizitatorii, pasionații de carte, de la mic la mare, au venit la întîlnirile cu oaspeții bibliotecii, dar și pentru a participa la diversele activități tematice.
”Biblioteca ”Dimitrie Cantemir” mi-a produs o impresie extraordinară, cu un spațiu enorm la care visează toate bibliotecile din Chișinău. În plus, are o situație geografică foarte favorabilă, fiind la intersecție de drumuri, de comunicare cu România și Europa”, a remarcat, în prima zi a evenimentului, academicianul Mihai Cimpoi. Impresionat de Ungheni şi bibliotecă a rămas și scriitorul Igor Ursenco, originar din satul Șișcani, Nisporeni, stabilit cu traiul de ani buni în Româniaa. Dînsul a promis că va reveni neapărat la Ungheni cu un lot de carte pentru bibliotecă, dar și însoțit de alți colegi de breaslă din partea cealaltă a Prutului.
De Zilele Bibliotecii, vizitatorii instituției au avut ocazia să admire și expoziția de fotografie ”Expresul în acțiune”, lansată aici la începutul lunii curente de către ziarul regional ”Expresul”, care este un partener de încredere al bibliotecii în promovarea cărții și lecturii.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *