VIDEO| Circa 70 de copii au discutat cu autorităţile centrale despre cum li se respectă drepturile la şcoală
Lipsa educaţiei incluzive, sălile de clasă supraîncărcate sau manuale care nu corespund curriculei. Sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă elevii din şcolile ţării. Pentru că vor să se facă auziţi de către autorităţile publice centrale, mai mulţi copii din raioane au povestit, în cadrul unor dezbateri multilaterale, despre cum li se respectă drepturile în şcoli.
Timp de 2 ani, circa 70 de copii din raioane au format Grupuri de lucru pentru Drepturile Copilului. Elevii au monitorizat modul în care li se respectă drepturile la educaţie, la protecţie faţă de abuz şi violenţă, dar şi la exprimarea opiniei şi participarea în instituţiile de învăţământ. Mai mult, adolescenţii au elaborat şi un raport care conţine atât rezultatele monitorizării, cât şi viziunea lor asupra Strategiei Naţionale de Protecţie a Copilului şi Familiei.
Tinca Culiuc, grup de lucru Ungheni: Problema numărului elevilor într-o clasă. Noi suntem 35 de elevi într-o clasă. Pot să zic pe propria piele că este destul de complicat să însuşeşti ceea ce se zice.
Vlad Cernăuţean, grup de lucru Leova:- Ar trebui reorganizat programul de învăţământ al şcolilor li să se facă astfel încât temele din manual să corespundă cu curicula.
Ana Ungurean, grup de lucru Chişinău: – În comunităţile rurale este o problemă pentru că profesorii nu au această instruire, nu sunt profesionişti, nu sunt pregătiţi să predea astfelor de copii.
La dezbaterile de astăzi, le-a ascultat păsul copiilor vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici. Oficialul susţine că anume după asemenea întâlniri se nasc iniţiative de modificare şi îmbunătăţire a cadrului legislativ.
Liliana Palihovici, vicepreşedinte parlament:- Mi-am notat o listă a propunerilor pe care le-au făcut copiii şi neapărat voi insista ca Ministerul Educaţiei să dezbată fiecare din aceste propuneri. O altă propunere ţine de manualele pe care le au la diverse obiecte. Manuale care nu rareori au greşeli. Aici e vorba de o revizuire a politicii de editare a cărţilor.
Alexandra Yuster, reprezentant UNICEF Moldova:- Am auzit de la doamna Palihovici în ce măsură opiniile copiilor contează chiar şi la elaborarea legilor în parlament. O democraţie reală ascultă toţi cetăţenii săi. Şi acest lucru trebuie să facă orice cetăţean al ţării mândru de acest lucru.
Întâlnirile cu autorităţilor publice centrale au avut loc în cadrul Forumului Naţional al Copiilor, organizat cu ocazia aniversării a 23-a Convenției ONU privind Drepturile Copilului. Elevii s-au întâlnit şi cu viceprim-ministrul Mihai Moldovanu, dar şi cu ministrul Educaţiei, Maia Sandu.
Sursa: tv7.md
Lasă un răspuns