În Finlanda, după noi experinţe, după noi cunoştinţe

delegaţiile din Ungheni şi Nisporeni la o masă rotundă în Finlanda.
În fotografie: delegaţiile din Ungheni şi Nisporeni la o masă rotundă în Finlanda.

Delegaţii din oficiali ungheneni şi nisporeneni, alături de cele din alte trei raioane ale Republicii Moldova, au efectuat, chiar recent, o vizită de studiu în Finlanda. Scopul principal a fost ca ei să ia cunoştinţă de activitatea prestatorilor de servicii şi a reprezentanţilor administraţiei publice locale finlandeze, care participă în cadrul ghişeelor unice numite „Servicii pentru cetăţeni”.
Şi la Ungheni, şi la Nisporeni sînt deschise şi deja activează Birouri comune de servicii şi informaţii, astfel că vizita reprezentanţilor de aici a fost mai mult decît utilă.
De ce anume Finlanda? La întrebare ne-a răspuns Iulia Pancu, vicepreşedintele raionului Ungheni. „Şi acolo, şi la noi, există elemente comune de funcţionare a acestor instituţii deschise în sprijinul cetăţeanului”, a explicat dînsa.
Nu a fost o vizită de curtuoazie. Delegaţia Republiciii Moldova a muncit două zile în cadrul Ministerului Finanţelor din Finlanda, apoi a vizitat o regiune, la peste 100 km de Helsinki, unde a luat cunoştinţă pe viu de funcţionarea ghişeelor numite „Servicii pentru cetăţeni”.
Concluzia la care au ajuns majoritatea oficialilor moldoveni a fost una foarte clară: acolo lumea  trăieşte corect, nu se ruşinează să se intereseze unul de celălalt, nu se ruşinează să-şi spună problemele cu glas tare.
„Rezultatul e pa faţă”, spune Iulia Pancu. Învăţămîntul e gratis, sistemul de sănătate – gratis. Protecţia socială e la cel mai înalt nivel. Ceea ce-i interesează în mod special pe finlandezi este  starea sănătăţii populaţiei şi veniturile. Or, ei demult au înţeles că numai o naţiune sănătoasă poate genera venituri şi, în consecinţă, toată lumea să trăiască bine.
„Noi am putea să copiem aproape tot ce este acolo, în Finlanda”, susţine Iulia Pancu. E nevoie doar de un singur lucru: schimbarea mentalităţii. În Finlanda, de mici învaţă să fie responsabili de viaţa şi sănătatea lor. Nimeni acolo nu va profita de ajutoare fără să facă un efort pentru a-şi schimba viaţa.
„Sîntem aceeaşi oameni: cu două mîini, cu două picioare şi un cap, dar sîntem diferiţi în ceea ce priveşte atitudinea şi implicarea. Iată de ce ei au rezultate vizibile, iar noi – nu”, a dat verdictul vicepreşedintele raionului Ungheni. În plus, după vizita în Finlanda, Iulia Pancu s-a convins încă o dată că, deocamdată, mai este de lucru, pentru ca serviciile de aici, dedicate cetăţenilor, să ajungă cu adevărat la cetăţeni. „Sîntem informaţi, serviciile noastre sînt calitative, dar ceva nu merge. Nu sîntem încă o echipă”, a spus oficialul unghenean.  În plus, se pare că nu s-a făcut promovarea suficientă a acestor birouri comune de servicii şi informaţii. Pe de altă parte, şi populaţia, cetăţeanul continuă să fie mult prea pasiv şi să apeleze mult prea rar la aceste servicii. „Trebuie să scoatem acest blocaj, oamenii tebuie să înţeleagă că problema pe care o au trebuie spusă cu glas tare, să se adreseze la noi. Numai aşa va putea fi soluţionată”, a remarcat Iulia Pancu, după care a conchis: „Lucrurile se pot schimba în bine şi la noi. Totul depinde de voinţa noastră”.

Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *