Aeschynanthus, planta supranumită Mona Lisa

AeschynanthusOriginară din regiunile tropicale ale Asiei, Aeschynanthus, planta supranumită Mona Lisa este epifită, adică în natură nu crește pe sol, ci agățată de copacii mari din pădure. Se caracterizează prin prezența a numeroase tulpini flexibile, lungi și cățărătoare, cu frunze eliptice, de culoare verde închis, rigide și cărnoase. Florile au o culoare roșie-portocalie strălucitoare, sînt grupate și foarte decorative. Planta are un aspect căzător, avînd o înălțime și un diametru de pînă la 60 de cm.
Aeschynanthus este o plantă de coș. Din păcate, plantele nu se cultivă ușor în condițiile obișnuite dintr-o cameră. Ele pot înflori din abundență, iar apoi, în anul următor, pot să nu mai înflorească. Cerințele principale pentru a înflori cu regularitate, între lunile iunie și septembrie, sînt aerul umed de vară și o perioadă de odihnă iarna cu temperaturi între 14 și 18 grade C. Atenție, nu mutați planta dintr-un loc în altul în perioada de înflorire, pentru că își poate pierde bobocii și florile.
După încheierea perioadei de înflorire, scurtați tulpinile imediat, dacă creșterea devine împrăștiată și aveți grijă ca planta să fie bine luminată iarna.
Mona Lisa trebuie udată moderat, în special iarna, cu apă dedurizată de temperatura camerei. Oscilațiile prea mari ale umidității pămîntului și temperaturii aerului vor duce la căderea florilor. În timpul lunilor de vară i se administrează îngrășămînt, o dată pe săptămînă, și cît mai des pulverizați frunzele. Udați planta din belșug cînd înflorește.
Răsădirea o puteți face la fiecare doi-trei ani, utilizînd amestecuri pe bază de turbă și mușchi de turbă în proporție de 3:1. Înmulțirea se face prin butași. Tăiați vîrfuri de lăstari lungi de zece centimetri și puneți-i în pămînt cald și umed. Temperatura de 25 grade C stimulează formarea rădăcinilor.
Pericole și precauții. Planta poate fi contaminată de păduchi și de coșenile făinoase, care produc formațiuni pulpoase pe fața inferioară a frunzelor. În acest caz, îndepărtați formațiunile pufoase cu ajutorul unei pensule înmuiate în alcool denaturat și repetați operația după două săptămîni – insectele ar trebui să dispară.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *