Tinerii ungheneni şi-au făcut publice impresii din vara 2012

Tinerii ungheneni şi-au făcut publice impresii din vara 2012 Cîţiva tineri din Ungheni au hotărît să le împărtăşească semenilor lor impresiile din vacanţa 2012. Iniţiativa a fost sprijinită de conducerea Liceului „Vasile Alecsandri”, în parteneriat cu Centrul Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni şi Clubul de iniţiativă comunitară IMPACT.
Astfel, la 28 septembrie, 35 tineri din liceele unghenene au participat la discuţia cu genericul: “Impresii din vacanţa de vară”.
„Oraşul leton Auce a devenit gazda taberei de odihnă în cadrul proiectului “Tineretul creativ în cunoaşterea mediului”. Au participat la această tabără şi tineri din Ungheni. Activităţile în care am fost implicaţi au fost dintre cele mai diverse, îmbinînd învăţarea cu distracţia. Am participat în ateliere de lucru, am vizitat oraşele Riga şi Iurmala”, a relatat Doina Cojocaru, elevă la Liceul „Vasile Alecsandri”.
„În perioada 24 august – 2 septembrie, cîte 12 tineri din R. Moldova şi România au învaţat, la Straja, judeţul Hunedoara, România, despre leadership şi cetăţenie activă. Schimbul de tineri “Cetăţean activ, lider în devenire” a fost organizat de Fundaţia „Noi Orizonturi”, în parteneriat cu Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret “Făclia”, prin programul Tineret în acţiune al Comisiei Europene”, a menţionat şi Laura Enache, participantă la acest schimb de tineri.
Alţi tineri au vorbit despre experienţa lor de participare la concursul internaţional al companiilor şcolare “Compania Anului”, organizat de Junior Achievement Moldova şi care a avut ca scop promovarea spiritului antreprenorial în rîndurile tinerilor prin simularea unui mediu de afaceri real.
Marina Eşanu, elevă la Liceul „Vasile Alecsandri”, a comunicat participanţilor la întîlnire despre tabăra de vară „Engleză pentru afaceri”, organizată de Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. „Noi am vorbit doar în engleză, pentru a ne spori nivelul de cunoaştere a acestei limbi. Împreună cu alţi colegi ne-am prezentat ideile de afaceri şi am obţinut locul III pentru una dintre ele – servicii de împletit părul”.
Tabăra de vară de la Sulina, judeţul Tulcea, România a fost o altă oportunitate pentru tinerii cu rezultate academice deosebite. De ea a profitat şi ungheneanca Mirela Harabagiu, care a remarcat: „Această tabără  mi-a oferit şansa de a cunoaşte mai bine istoria comunităţilor româneşt”.
Pentru a-şi dezvolta capacităţile de lider şi încrederea în sine, cîteva tinere din Ungheni au participat la Şcoala de vară, organizată la Vadul lui Vodă cu sprijinul Winrock Moldova, în parteneriat cu Misiunea OSCE în Moldova.
Alţi 30 de tineri au participat la cursul de formare a animatorilor de timp liber, organizat de AO „Viitorul începe azi”. „Am învăţat să comunic prin joc şi să lucrez în echipă, să am încredere în mine şi să-mi exprim emoţiile, gîndurile”, a spus Daniela Artiomov.
Patru tineri ungheneni au participat la Şcoala de pregătire a tînărului consilier, desfăşurată la Vadul lui Vodă, unde şi-au dezvoltat abilităţi de participare la procesele de luare a deciziilor.
Vara 2012 a fost utilă şi pentru membrii Consiliului consultativ privind monitorizarea drepturilor copilului, care au participat de asemenea la o tabără de vară. „Am învăţat cum putem să monitorizăm drepturile copilului, iar apoi să prezentăm observaţiile noastre adulţilor”, a declarat Octavian Ciocîrlan, membru al Consiliului consultativ.
Lidia Covali, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri”, a menţionat că vara este, într-adevăr, o perioadă potrivită pentru implicarea tinerilor în activităţi de educaţie nonformală şi învăţare prin experienţă, astfel îmbinînd plăcutul cu utilul. Este îmbucurător faptul că tinerii ungheneni nu ratează oportunităăile care li se oferă.
De aceeaşi părere a fost şi Angela Ciocîrlan, directoarea Centrului de Resurse pentru Tineret Ungheni, subliniind că astfel de activităţi sînt foarte utile, căci le ajută tinerilor să conştientizeze importanţa şi beneficiile participării la diverse tabere, schimburi şi activităţi de educaţie nonformală.
La final, s-a propus crearea unei reţele de comunicare pentru a disemina informaţiile privind oportunităţile de implicare în diverse proiecte.
Galina Petcu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *