Şi-au apărat dreptul de a fi model în promovarea patrimoniului cultural

Palatul de Cultura UngheniUngheni
Emoțiile au fost la ordinea zilei, timp de două zile, atît la Casa raională de cultură Pîrlița, cît și la Palatul culturii din Ungheni. Pe 3 și 4 octombrie, aici a avut loc atestarea colectivelor artistice de amatori.
Astfel, 25 de formaţii artistice, care activează de ani de zile, au venit pentru a-şi apăra dreptul de a purta şi în continuare titlul onorific ”Model”, iar alte șapte au făcut-o în premieră. Ele şi-au prezentat programele în faţa unei echipe de specialişti de la Centrul de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial şi de la Ministerul Culturii.
„Atestarea a fost un examen, dar și o lecție pentru toţi. Am primit, de la specialiști, recomandări și sfaturi deosebit de utile, care ne vor prinde bine în activitatea noastră de zi cu zi”, a menţionat Aliona Leșanu, directoarea Palatului de cultură din Ungheni.  „Ni s-a recomandat să scoatem din uz fonogramele,  să revedem prezența scenică a unor formaţii”, a specificat dînsa, dînd, totodată, asigurări că va fi promovată adevărata cultură, chiar și de artiștii amatori.
Satisfăcută de rezultatele atestării s-a arătat și Eugenia Baroncea, șefa Secției cultură Ungheni. „Alt cuvînt decît „frumos” nu găsesc pentru a aprecia pregătirea colectivelor artistice din raion”, a declarat dînsa pentru ”Expresul”.
Nisporeni
Şi la Nisporeni 21 de formaţii artisitce s-au prezentat la „marele examen”. Evenimentul a avut loc pe  9 octombrie, la Casa națională de cultură. Dintre acestea – trei au venit la atestare pentru prima dată. ”Totul ne-a reușit, iar comisia de la Chișinău a remarcat nivelul de bună pregătire a colectivelor”, a specificat Aurelia Andronache, șefa Secției cultură și turism Nisporeni. Potrivit dînsei, atestarea a durat aproape o zi întreagă și, în premieră, un preşedinte de raion a fost alături de artiştii amatori de la început pînă la capăt. Este vorba de Vasile Bîtca, care a demonstrat încă o dată că pune mare preţ pe cultură.
Atestarea colectivelor artistice de amatori are loc o dată la trei ani. În acest an, rezultatele vor fi cunsocute în luna noiembrie.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *