Produse ecologie pe ambele maluri ale Prutului
Agricultura ecologică este un domeniu de viitor pentru afaceri profitabile – la această concluzie au ajuns mai mulți agricultori de pe ambele maluri ale Prutului şi asta, datorită Proiectului ”Rețea transfrontalieră pentru agricultura ecologică”, implementat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, în parteneriat cu Asociației Producătorilor Agricoli ”Uncalnis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
Punctul final al proiectului a fost pus pe 5 octombrie, la Ungheni, în cadrul unei conferințe de totalizare, la care au participat elevi și profesori de la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, dar și producători agricoli din raion. ”Sînt satisfăcut de rezultat, fiindcă toți indicatorii care ni i-am propus au fost realizați cu succes”, a remarcat Vasile Stoleru, directorul proiectului.
În acest sens, pe parcursul unui an și jumătate, atît cît a durat implementarea proiectului, au fost organizate vizite de studiu, au fost desfășurate seminare, traininguri și cursuri de instruire comune în domeniul agriculturii ecologice. De asemenea, la Iași s-a desfășurat un tîrg comun al produselor ecologice și a fost editată o revistă tematică – ”Bioterra”.
Totodată, peste 150 de producători agricoli de pe ambele maluri ale Prutului, care practică deja agricultura ecologică, au creat o rețea transfrontalieră, pentru ulterioarele schimburi de experiență în domeniu. ”Consider că reţeaua transfrontalieră şi baza de date creată au fost cele mai reușite rezultate ale proiectului, căci relațiile dintre oameni contează cel mai mult”, a opinat Nicolae Munteanu, profesor la Univeristatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași.
La rîndul său, Iurie Vrabie, președintele Asociației Producătorilor Agricoli „Uncalnis”, s-a arătat convins de faptul că agricultura ecologică are viitor în R. Moldova și România, deoarece ambele țări sînt preponderent agrare. Potrivit dînsului, implementarea acestui proiect a servit drept platformă de școlarizare pentru agricultori. Următoarea etapă ar fi căutarea de fonduri și investiții, pentru a transpune în practică cele învățate, cu atît mai mult că, în ultimul timp, interesul consumatorului față de produsele ecologice sporește, iar Uniunea Europeană încurajează dezvolatarea afacerilor în acest sens.
Ina Landa
Lasă un răspuns