Dizenterie la Vulpeşti
După ce, în vara anului curent, în satul Rezina, comuna Mănoileşti din raionul Ungheni a fost înregistrată o intoxicaţie în masă, iată că doar la trei luni, în aceeaşi comună, este înregistrată o erupţie în masă de dizenterie.
În perioada 28 septembrie – 18 octombrie, aici au fost înregistrate 14 cazuri de boală. Din numărul total de bolnavi, patru au fost internaţi în secţia boli contagioase a Spitalului Raional Ungheni, restul primind tratament în condiţii de ambulator. Toţi 14 sînt copii cu vîrsta cuprinsă între 2 şi 13 ani şi locuiesc, în majoritate, în regiunea numită Vulpeşti.
Deocamdată, nu a fost stabilită exact cauza acestei erupţii de dizenterie. Potrivit lui Sergiu Talmaci, şeful secţiei epidemiologia maladiilor transmisibile la Centrul Sănătate Publică Ungheni, rezultatele analizelor probelor de apă colectate din fîntînile din localitate au arătat că, deşi apa nu corespunde cerinţelor după indicatorii microbiologici, totuşi nu conţine floră patogenă. Nu conţine floră patogenă nici apa din apeductul local.
Primul caz de boală a apărut la Mănoileşti pe 26 august. Nu este exclus, susţin medicii, că anume acesta a servit ca sursă de infecţie pentru următorii bolnavi. Unde mai pui că, în perioada de toamnă, potrivit specialiştilor, dispar numeroşi factori care ar provoca boala, cum a fi: pomuşoarele, cireşele, legumele, muştile. Astfel, rămîne calea habituală, ceea ce înseamnă, în cele mai dese cazuri, nerespectarea igienei personale. Un rol important în transmiterea bolilor diareice acute, inclusiv dizenteria, îl are folosirea apei în scopuri potabile din diferite surse neamenajate corespunzător, dar şi produsele alimentare de o calitate joasă din punct de vedere bacteriologic.
De obicei, bolile diareice acute încep cu greaţă, vomă, febră, dureri de cap, lipsă de poftă de mîncare, dureri abdominale, diaree frecventă. La apariţia primelor semne de boală este necesar de a contacta în regim de urgenţă lucrătorul medical, care va acorda primul ajutor şi va întreprinde măsurile de rigoare pentru internarea sau tratamentul pacientului la domiciliu.
În contextul celor expuse, medicii epidemiologi vin cu cîteva sfaturi care, fiind urmate, ar micşora simţitor numărul cazurilor de boli diareice acute.
Deci, respectaţi igiena personală, ceea ce înseamnă: spălatul mîinilor cu apă şi săpun înainte de masă, după frecventarea veceului, după efectuarea diferitor lucrări în grădină, debarasarea de obiceiuri proaste ca: scobitul în nas, introducerea în gură a degetelor şi a diferitor obiecte, tăierea unghiilor cu dinţii.
Lucia Bacalu
Lasă un răspuns