Cetăţeni de onoare la 370 de ani

Victor MihalachiVictor Mihalachi, multiplu campion mondial şi european la caiac-canoe, Petre Racoviţă, artsit emerit, maestru în artă, Radmila Popovici-Paraschiv, poetă şi textieră.  Ce ar mai putea avea în comun aceşti oameni pe lîngă faptul că sînt extremi de talentaţi?
Toţi trei s-au născut în acelaşi sat: Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Toţi trei au pornit în lumea mare, ghidaţi de dorinţa de a se afirma. Chiar dacă au ajuns departe, nici unul dintre ei nu şi-a uitat rădăcinile.
Cu ocazia celor 370 de ani de la prima atestare documentară a satului lor natal, şi Victor Mihalachi, şi Petre Racoviţă, şi Radmila Popovici-Paraschiv au revenit acasă, pentru a participa, alături de consăteni, la marea sărbătoare a localităţii. În semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere, primarul Margarita Baban le-a înmînat celor trei certificate prin care se confirmă faptul că ei au devenit cetăţeni de onoare ai satului Floriţoaia Veche.
Cine-s ei, totuşi?
Petre RacovitaPetre RACOVIŢĂ, născut în anul 1960.  „Cel mai frumos Oneghin al anilor ’90 – frumos, în egală măsură, vocal şi scenic – şi cel mai solicitat de impresari şi irezistibil Escamillo al turneelor de la început de secol ale trupei de la Chişinău, bariton strălucitor”, scria despre el Rodica Iuncu, publicistă.
 
 
 
 
 
 
Radmila POPOVICI-PARASCHIVRadmila POPOVICI-PARASCHIV, născută în anul 1972. “Una dintre cele mai cunoscute textiere de la noi. S-a remarcat îndeosebi prin colaborarea cu compozitorul Marian Stîrcea, dar lucrează şi cu alţi compozitori şi aproape nu există cîntăreţ în R. Moldova, căruia să-i lipsească din repertoriu un cîntec pe versurile Radmilei”, scria, acum un an, în ziarul “Flux”, Liliana Popuşoi.
 
 
 
 
 
 
Victor MIHALACHI, născut în anul 1989. “Este serios, ambiţios, muncitor. Îşi doreşte performanţa, trăieşte pentru ea. N-ai să-l vezi că vorbeşte despre discoteci, de şpriţ sau ceva asemănător”, aşa îl  caracterizează Ivan Paţaichin, cel mai medaliat canoist din istorie.
În prezent, la cei 370 de ani ai săi, satul Floriţoaia Veche are o populaţie de 1030 de cetăţeni, cea mai vîrstnică persoană fiind Elena Cucu, de 92 de ani. Şi mai are trei cetăţeni de onoare. Dar ce cetăţeni!
Natalia Junghietu
Fotografii din arhiva redacţiei


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *