Suicidele sînt la ordinea zilei. Cei mai afectaţi sînt tinerii

Suicid Tineri
Fotografie: antena3.ro

O adolescentă din Ungheni a încercat să-şi pună capăt zilelor. Motivul: nu se înţelegea cu părinţii. Biata fată s-a săturat de înjosirea la care era supusă, de lipsa de dragoste din partea lor. Iar părinţii… Niciodată nu şi-au recunoscut greşelile, pentru că, susţin ei, părinţii nu greşesc. Au tratat-o ca pe un nimeni. Ajunsă la disperare, ea hotărît să-i pedepsească, încercînd să se arunce de la balcon.
Mama tinerei a interpretat situaţia cu totul altfel. Cică, fiica ei a ajuns în pragul suicidului din cauza… unei iubiri. S-a adresat la Centrul comunitar pentru sănătate mintală Ungheni, în speranţa că aici fata va fi ajutată să deapăşească momentul. „De faţă cu mama, copila s-a arătat timidă, nu spunea nimic, fiind de acord cu tot ce povestea mama”, povesteşte Mariana Balmuş, directoarea Centrului. „Dar, imediat ce mama a plecat, fata şi-a spus of-ul, învinuindu-şi părinţii de nenorocirea ei”, continuă dînsa.
În cele din urmă, după discuţii cu Tatiana Cheptonar, psihologul Centrului, tînăra a acceptat situaţia, şi-a schimbat părearea despre viaţă. Dar a rămas incertă relaţia dintre mamă şi fiică, căci mama nu a venit nici la o şedinţă cu psihologul.

O stare de disperare, un strigăt de ajutor

„Tentativa de suicid este o stare de disperare şi un strigăt de ajutor”, explică Mariana Balmuş.  „Scopul urmărit al fenomenului suicidar este căutarea unei soluţii, iar soluţia, în cazul acestei tinere a fost găsită”, a accentuat dînsa, notînd, totdată, că suicidul în rîndul adolescenţilor este una dintre problemele grave cu care se confruntă societatea în prezent, este un fenomen tragic şi constituie a doua cauză a mortalităţii tinerilor cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 19 ani. De aceea este necesară implicarea tuturor membrilor societăţii în prevenirea suicidului.
Mariana Balmuş a ţinut să sublinieze că ideea de suicid nu are neapărat un caracter patologic. Ea poate apărea şi în larga arie a normalităţii, fiind conturată în situaţii de criză, atunci cînd persoana  nu are la dispoziţie o modalitate de răspuns considerată satisfăcătoare.

Motive de a trăi

Specialistul s-a referit şi la factorii ce protejează împotriva suicidului. Printre aceştia se numără: căsătoria, mai ales dacă există şi copii, existenţa unui loc de muncă satisfăcător, prezenţa sprijinului din partea familiei sau a prietenilor, credinţa religioasă, sănătatea fizică.
Istoria ce urmează, una devărată, a demonstrează contrariul, cînd toate acestea dispar. Viorel B., un bărbat tînăr, în vîrstă de 30 de ani, a ajuns singur, neînţeles de nimeni. Şi asta, spune medicul, din cauza încăpăţînării sale. La un moment dat, s-au îndepărtat de el colegii de serviciu, soţia l-a părăsit, copiii au început să-l evite, au dispărut şi prietenii. Un om straniu – aşa îl caracterizează cei ce-l cunosc. A pierdut totul în viaţă. A ajuns, dintr-o persoană bine cunoscută în raion, cu un post de muncă prestigios, un lucrător de rînd. Nu mai avea grijă de el, se considera neimportant. Din această cauză, a încercat, în ultima perioadă, de cîteva ori, să se sinucidă, tăindu-şi venele.

Ce spune specialistul?

„În acest caz, nu am văzut nici urmă de boală psihică. Viorel este un om sănătos, dar cu o accentuare de personalitate”, explică Mariana Balmuş. „E un caz complicat, dar sper că, în cele din urmă, el îşi va reveni din starea în care se află”, mai adaugă dînsa.
Apropo, peste 95 % din persoanele care încearcă să se sinucidă suferă, totuşi, de o boală psihică: tulburare depresivă, schizofrenie, dependenţă de alcool, demenţă, tulburări de personalitate sau anxietate.
Studiile au demonstrat că tentativele de suicid se întîlnesc de 8-10 ori mai des la tineri decît la adulţi şi aproximativ de 10 ori mai des la fete decît la băieţi.
Potrivit Marianei Balmuş, în raionul Ungheni nu există o statistică a cazurilor de suicid. Se ştie doar că numărul celor ce încearcă să-şi piună capăt zilelor e de circa 10 ori mai mare decît al celor ce-şi duc la bun sfîrşit gîndul.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *