Pericol real de electrocutare în licee şi gimnazii

pericol electrocutare
Imagine: bistritaonline.ro

În orice moment, elevii din majoritatea instituţiilor şcolare din raionul Ungheni riscă să fie electrocutaţi, mai ales în timpul orelor de informatică sau educaţie tehnologică. Situaţia este îngrijorătoare, avertizează inspectorii de la Inspecţia energetică teritorială Ungheni.
Urmare a controalelor efectuate, s-a stabilit că într-un şir de licee şi gimnazii din mediul rural nu este efectuată protecţia de electrocutare. „Lipseşte firul nul de protecţie – PE, care trebuie să fie inclus în prizele monofazice, în furchetele (ştechere) receptoarelor electrice cu corpurile de metal”, explică, în limbaj de specialitate, Grigore Pohilă, inspector al Inspecţiei energetice teritoriale Ungheni. Mai pe înţelesul tuturor, această frază ar însemna: lipseşte „împămîntirea”.
Deci, calculatoarele din clasele de informatică, strungurile din ateliere, reşourile electrice din cantinele şcolare prezintă, la ora actuală, un real pericol pentru cei ce le utilizează. Acestea, potrivit specialiştilor, necesită „legarea la conductorul nul de protecţie (PE), culoarea izolaţiei căreia este verde cu galben combinat”.
De notat că, din cele 16 cazuri de electrocutare înregistrate pe teritorul R.Moldova în anul 2012, şapte au fost din cauza lipsei firului PE.
„La prescripţiile emise privind trasarea firului nul, în majoritatea cazurilor reacţia este… nulă”, a remarcat Andrei Prodan, inspector al Inspecţiei energetice teritoriale Ungheni. Atît calculatoarele, strungurile sau reşourile electrice continuă să fie utilizate, fără „împămîntire”. Continuă să planeze şi pericolul de electorcutare asupra elevilor, dar şi a personalului angajat în şcoli.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *