Nisporeneanul Marcel Guidea – campion european la haltere

În fotografie: Marcel Guidea pe treapta cea mai înaltă a podiumului de onoare. În primul rînd, în mijloc – Tudor Casapu
În fotografie: Marcel Guidea pe treapta cea mai înaltă a podiumului de onoare. În primul rînd, în mijloc – Tudor Casapu

Şcoala de haltere din Nisporeni s-a ales cu un nou campion european. Este vorba de tînărul halterofil Marcel Guidea.
În perioada 25 august – 2 septembrie, oraşul Bucureşti a găzduit Campionatul European la haltere, în cadrul căruia au concurat sportivi juniori din 27 de ţări, inclusiv doi maeştri ai sportului din Nisporeni: Ecaterina Tretiacova şi Marcel Guidea. Ambii au demonstrat o bună pregătire fizică şi înaltă măestrie tehnică. Delegaţia noastră a avut înalta onoare de a fi însoţită de Tudor Casapu, campion olimpic şi preşedinte al Federaţiei naţionale de haltere.
Ecaterina Tretiacova, o fire modestă şi blajină, dar dîrză, s-a clasat pe locul IV, evoluînd în categoria de greutate 58 kg la „smuls” şi pe locul VI – la „aruncat”. „Dacă n-ar fi fost traumată, ar fi putut să obţinuă, cu siguranţă, un loc mult mai înalt”, a remarcat antrenorul Grigore Braşoveanu.
În schimb, Marcel Guidea a făcut furori şi a adus la Nisporeni un nou titlu foarte prestigios. „Are stofă băiatul şi sper să ajungă departe, dacă va munci cu acelaşi sîrg”, a menţionat despre discipolul său acelaşi Grigore Braşoveanu, antrenor emerit al Republicii Moldova.
La Bucureşti, Marcel a evoluat cu încredere, demonstrînd o tehnică perfectă, demnă de invidiat. A ridicat, în total – la smuls şi aruncat – 347 kg, astfel sigurîndu-şi locul I şi medalia de aur în categoria de 94 kg. Bărbat în toată legea, tatăl său, Vasile guidea, şi el antrenor la haltere, nu şi-a putut stăpîni lacrimile de bucurie atunci cînd feciorul a urcat treapta cea mai înaltă a podiumului de onoare şi în cinstea căruia a fost arborat tricolorul şi intonat imnul de stat al Republicii Moldova.
Pe 20 septembrie, Marcel Guidea va participa la Campionatul Mondial de haltere pentru juniori, care de va desfăşura în Israel şi de unde, sperăm, să revină cu o medalie.
Tot în a doua jumătate a lui august, alţi  doi halterofili nisporeneni: maestrul în sport Tudor Lazăr şi maestrul în sport de categorie internaţională, dublu campion european Igor Bour au participat la Turneul Internaţional la haltere din Skadovsk, Ucraina, de unde s-au întors cu locurile III şi, respectiv, I.
Grigor Drăgan


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *