La Medeleni, Prutul înghite pămîntul

Medeleni, Prut, pamint
În fotografie: La Medeleni, Prutul a mai înghiţit o bucată de pămînt.

De cîţiva ani buni, Prutul macină şi înghite pămîntul în regiunea satului Medeleni, Ungheni. Apele lui îşi fac loc şi înaintează tot mai mult spre localitate. Oamenii se tem că, în curînd, vor fi înghiţite de Prut şi casele lor.
Lume speriată
10 august 2012. Ne aflăm în ograda lui Grigore Rusu. Ne îndreptăm spre grădina acestuia, unde în ajun, în noaptea de 9 august, Prutul, dezlănţuit, a făcut ravagii. „Ne-am speriat foarte tare. La un moment dat, am auzit o bubuitură atît de puternică, încît am avut impresia că ne cade cerul peste noi. Parcă era cutremur”, povesteşte gospodina casei, Raisa Rusu.
Cei trei membri ai familiei Rusu din Medeleni stau cu frica în sîn şi în fiecare noapte se roagă să ajungă cu bine la ziua de mîine.
Totul în jur se prăbuşeşte. Pînă şi copacii cad în prăpastie. În direcţia spre grajdul de animale se observă o crăpătură. În curînd, şi aici rîul va înghiţi o bucată de pămînt. Grigore Rusu mărturiseşte că nu mai ştie ce să facă. „Ne temem ca Prutul să nu ajungă pînă la casă. Noaptea aceasta nu am închis un ochi. Şi la noapte cred că tot aşa va fi. Dacă va mai ploua, nu ştiu ce se va întîmpla cu gospodăria noastră, nu ştiu ce se va întîmpla cu noi”, spune dînsul.
Autorităţile în alertă
Primarul comunei Petreşti, Serghei Gorea, ne-a spus că va întreprinde tot ce îi stă în putere ca să nu se întîmple o tragedie. „Am fost telefonat de către Grigore Rusu la 9 august, seara tîrziu, pe la ora 22.00. Dînsul, speriat, mi-a zis că o parte din terenul său de pămînt s-a prăbuşit în Prut. M-am deplasat imediat la faţa locului. Era de necrezut ceea ce se întîmpla în grădina acelui om. O porţiune de aproape cinci metri pătraţi se prăbuşise în Prut, astfel că apele rîului s-au apropiat foarte mult de casa omului”, povesteşte primarul.
A fost anunţat despre incident şi Serviciul Situaţii Excepţionale. Potrivit lui Dumitru Sasu,  şeful Secţiei Protecţiei Civile a Direcţiei Situaţii Excepţionale Ungheni, această problemă este cunoscută şi persistă nu numai în satul Medeleni, dar şi în multe alte localităţi din lunca Prutului. Soluţionarea ei însă necesită foarte mulţi bani, căci trebuie să fie edificate construcţii inginereşti speciale de întărire a malurilor. La ora actuală, acest lucru este, practic, imposibil de realizat, din lipsa fondurilor necesare. „Mai ieftin şi mai în siguranţă ar fi evacuarea familiilor ce se află în această regiune şi repartizarea pentru ele a noi locuri de casă”, a subliniat Dumitru Sasu, după care a punctat: „Cred că familia Rusu va fi evacuată şi, cu ajutorul primăriei, al Consiliului Raional, i se va oferi un nou loc de trai”.
„Cum să fac casă la 90 de ani?”
Şi casa Mariei Tîrsînă, o bătrînă în vîrstă de 90 de ani din Medeleni, e în pericol. Văzîndu-ne, dînsa a venit spre noi, abia mişcîndu-şi picioarele, pentru a ne anunţa că şi la ea se prăbuşeşte grădina. Ne-a spus că, acum 10-15 ani în urmă, a fost cineva pe la ea, cică o comisie, a examinat terenul şi de atunci nu a mai apărut nimeni, nimic nu s-a întreprins, nimic nu i s-a zis. „Am rugat atunci să-mi dea casă, dar ei mi-au spus că sîntem prea mulţi care cerem case şi ne-a lăsat în plata Domnului. Azi am ajuns să mă tem că o sa mă trezesc într-o bună zi şi fără casa pe care o am. Dacă îmi dau un loc de casă, ce să fac acum cu el? La 90 de ani ai mei nu mai am putere”, ne mărturiseşte, cu lacrimi în ochi, Maria Tîrsînă.
Oamenii sînt speriaţi de ceea ce li se poate întîmpla peste noapte. Cu frica în sîn, dar cu gîndul la Dumnezeu, aşteaptă ca autorităţile să-i ajute şi să le ofere o locuinţă unde să trăiasca în siguranţă.

Veronica Gorea,
studentă stagiară


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *