Ai noştri tineri | Au dat startul unei revolte a artelor

Lectură publică
În fotografie: Lectură publică

Recunosc: întodeauna m-am plîns că trăim într-un orășel mic, unde nu se prea întîmplă evenimente culturale inedite. Iar  pentru artă, care are nevoie întotdeauna de un flux nou, această inactivitate duce la un fatalism colectiv. Cu toate acestea… Cine gîndește, are mîinile libere.
Noi, un grup de tineri nisporeneni, am dat startul unei revolte a artelor. Fiindcă am avut mai mult timp liber – a fost vară totuşi! – am lansat două proiecte care, sperăm, le vom continua cu succes.
Primul: „Proiecții de film artistic”
Ideea a prins curaj în mintea lui Pavel Curagău, student la Universitatea de Artă şi Desing Cluj-Napoca, România. În fiecare zi de luni, seara, în sala de expoziţii a Școlii de Arte Plastice din Nisporeni vizionam cîte un film artistic. Am fost foarte selectivi în alegerea lor. Apoi, ne îndulceam cu biscuiţi, ciocolate, fructe şi ceai. Urmau surprizele serii, cum le-am numit noi. Acestea constau în animații foarte faine, simple în aparență, dar cu un substrat inteligent și multe subtilități. Cred că am provocat interes.
Al doilea proiect: „Lectura publică”
L-am iniţiat eu personal. Ideea a fost simplă: un cerc restrîns, cîteva lecturi pe vară și atît. Dar, deoarece colegii m-au motivat și m-au încurajat, cred că ar trebui să-l extind.
În ce constă, totuşi, proiectul? În cadrul lui se citește. Da, se citește și se ascultă. Nu e deloc  plictisitor! Se citesc texte bune, motivante, care țin în suspans sau crează controverse, care plac unora şi displac altora, care propun ieșirea din clișeu și din ordinar. Se citesc texte ale unor autori consacrați sau texte proprii.
Lectura textelor  proprii este incitantă și binevenită.  Ne descoperim unul pe altul. Totodată, se cîntă la chitară. De asemenea se realizează portrete sau caricaturi, la minut dacă vreți.
În speranța că v-am făcut curioși, vă așteptăm să vă alăturați nouă! Să lăsați scepticismul la o parte, să înțelegeți că se poate.
Da, se poate!
Ne dorim idei cît mai multe, să le conferim culoare, formă, sens, forță vizionară!
Dacă sînt oameni interesați și au întrebări sau idei, ne pot contacta.
Mail:curagaupavel@gmail.com; mary.mc31@yahoo.com
Maria Fărîmă,
elevă la Liceul „,Boris Cazacu”, Nisporeni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *