A adus o rafală de prospeţime în proza umoristică moldovenească

Valeriu Bulat Sadova carte
Volumul lui Valeriu Bulat „Pătărănii de pe valea Sadovei”

Recent, Valeriu Bulat din Sadova Călăraşilor, care, aparent, nu are nimic în comun cu literele, el fiind de profesie inginer-mecanic, a lansat o carte de satiră şi umor, întitulată sugestiv „Pătărănii de pe valea Sadovei”.
Volumul cuprinde povestioare scurte, care descriu cele mai haioase situaţii în care au nimerit, în viaţa lor de zi cu zi, consătenii săi. În cele mai multe cazuri, eroii istorioarelor poartă numele lor  adevărate.
Descendent dintr-o familie de pedagogi represaţi politic şi trimişi în Siberia în anii de tristă faimă ai secolului trecut, autorul a început să „cocheteze” cu literatura încă din tinereţe. Dînsul a făcut această mărturisire în cadrul lansării cărţii sale, eveniment organizat de Primăria Sadova.  Acelaşi lucru l-a confirmat şi publicistul Mihai Morăraş, prezent la lansare. Dînsul şi-a amintit cum, pe timpuri, cînd lucra la ziarul „Viaţa satului”, i-a publicat o serie de povestioare umoristice la rubrica: „Pătărănii de pe valea Sadovei”.  Acum, cînd  Valereu Bulat a ajuns să-şi lanseze primul volum de „Pătărănii”, Mihai Morăraş face, în prefaţă, irmătoarea caracterizare: „Avînd calitatea înnăscută de a identifica în tot şi în toate latura umoristică a lucrurilor, scrie naraţiuni inconfundabile, făcînd uz de capacitatea de a vedea şi analiza fenomenele cotidianului rustic, beneficiind şi de faptul că şi-a cunoscut îndeapropae personajele, le-a studiat psihologia, năravurile, altfel-zis feleşagul. Făcînd radiografia umoristică a multor consăteni, autorul crează o galerie impresionantă de tipaje unconfundabile. Sînt pagini care completează frumos peisajul general al prozei umoristice de la noi, aducînd în el o rafală de prospeţime şi originalitate”.
Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *