VIDEO | Tânără vreau mereu să fii
A douăzeci și una aniversare a independență a țării noastre ne găzește pe același loc în lume și în Europa la toate capitolele. Pe locurile de frunte la ceea ce ține de probleme și prostii, pe locuri codașe în ceea ce ține de economie democrație, într-un cuvânt la capitolul normalitate și civilizație. Dar totuși ,,Nasc și la Moldova Oameni”, lui Ion Druță. Totuși de la începutul anului în țara noastră s-au produs câteva evenimente care au lăsat urme în istoria ei. Aceste evenimente vi le propun atât în scris cât și pe suport video.
Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova
3 martie, Reprezentanții Guvernelor Republicii Moldova și României, inclusiv și de cei doi premieri Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu, au semnat după ședința bilaterală de la Iași, o serie de acorduri, cel mai important fiind planul de acțiunii privind cooperarea europeană.
Aflăm numele candidatului la funcția șef al statului
12 martie Vlad Filat, Mihai Ghimpu și Marian Lupu, au anunțat numele candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, președintele Consiliului Superior al Magistraturii.
După 917 zile Moldova are președinte
16 martie Nicolae Timofti este ales în funcția de președinte a Republicii Moldova, cu votul celor 58 de mandate ale AIE și sprijinul neafiliaților, Mihai Godea, Igor Dodon, Zinaida Greceanâi și Veronica Abramciuc.
23 martie Nicolae Timofti a fost investit în funcția de președinte a Republicii Moldova. Acesta a devenit al patrulea șef de stat după redobândirea independenței. La ceremonia de investire au participat primii doi președinți Mircea Snegur și Petru Lucinschi, Vladimir Voronin a lipsit pe motiv că nu recunoaște legitimitatea alegerii.
7 aprilie, 3 ani aceeași durere, aceleași întrebări, aceeleași răspunsuri.
26 aprilie Primul tren marfar a pornit din orașul Râbnița spre Ucraina. La eveniment a participat liderul regiunii transnistrene Evghenii Șevciuk și prim-ministrul RM Vlad Filat. Premierul moldovean a declarat că Chișinăul și Tiraspolul intenționează să restbilească legătura telefonică precum și faptul că părțile intenționează să restabilească relațiille dintre instituțiile din domeniul sănătății.
16 mai, Primadona Operei Naționale, Maria Bieșu s-a stins din viață din viata la varsta de 76 de ani la spitalul in care era internata dupa o lupta crancena cu o boala incurabila. Suferea de leucemie.
25 mai Controversata lege cu privire la asigurarea egalității a trecut astăzi de Parlament. Proiectul a fost aprobat în ambele lecturi, cu votul majorității celor prezenți. Împotrivă s-au expus grupul parlamentar al socialiștilor, dar și doi deputați din sânul Alianței – democratul Oleg Sîrbu și liberal-democratul, Valeriu Ghilețchi. Ultimul spune că a votat împotrivă din considerente morale.
7 iunie Trei deputați Comuniști, Vadim Mișin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc părăsesc fracţiunea PCRM şi devin deputaţi neafiliaţi. Surpriza a fost servită lui Vladimir Voronin cu doar 2 zile înainte de congresul VI al Partidului.
9 iunie Vladimir Voronin este reales în funcția de președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.
12 iulie Cad Secerele și Ciocanele. Republica Moldova a condamnat Regimul Totalitar Comunist. Se cera și ciocanul au fost declarate în afara legii.
Poate unii vor considera că la 23 august a avut loc un eveniment istoric, ceea ce s-a și afirmat, pentru mine a fost un eveniment politic. Drept exemplu vă aduc o poezie a lui ,,Deadea Vanea Calios”, care nu a urmărit vizita lui Angela Merkel deoarece avea de lucru, dar seara a scris o poezie pe care mă simt obligat să vo prezint.
,,Jacques Chirac când a venit,
În rahat el ne-a găsit.
Biden când ne-a vizitat,
Din rahat nu ne-am mișcat.
Merkel vine, Merkel pleacă,
În rahat suntem de-o viață.”
Lasă un răspuns