“Ungheniul este locul pe care l-am îndrăgit foarte mult şi pentru totdeauna”
Interviu, la aniversare, cu primarul de Ungheni, Alexandru Ambros
Ce înseamnă pentru dumneavoastră oraşul Ungheni, domnule primar?
Ungheniul este, în primul rînd, baştina mea, locul unde m-am născut, unde am crescut, unde am primit educație, locul pe care l-am îndrăgit foarte mult şi pentru totdeauna. Ori de cîte ori am ocazia, spun că sînt un om fericit, fiindcă m-am născut la Ungheni. Am lipsit de aici doar atît cît am făcut facultatea şi armata. Cunosc oraşul din foarte multe aspecte. Ţin minte cum arăta cu aproape 40 de ani în urmă, cînd aveam cinci ani. Îmi amintesc foarte bine cum se construia strada principală, că asfaltul era la mare căutare. Transportul urban era format din autobuze foarte vechi care circulau foarte rar, Mergeam la școală pe jos şi trebuia să ai două perechi de încălțăminte pe timp de ploaie. În fața școlii erau niște ligheane mari cu apă, unde trebuia să-ţi speli încălțămintea. În caz contrar, nu aveai voie să intri în școală. Stradela unde locuiam a fost asfaltată pe cînd aveau vreo zece ani – a fost o adevărată sărbătoare, un eveniment deosebit. Îmi amintesc cum arăta piața centrală, cu o casă de cultură aici şi un magazin de jucării vizavi. Îmi amintesc şi de piața agroalimentară – pe locul unde acum e Liceul “Mihai Eminescu”. Era o piață mare, cu multe dughene. Cartierul Tineretului abia se construia… Amintitri foarte plăcute… Ungheniul mi-a părut totdeauna cel mai frumos oraș. Probabil, pentru că l-am privit cu ochi iubitori. Totdeauna am fost mîndru că sînt unghenean.
Totuși, la ora actuală, foarte mulți tineri ungheneni pleacă de aici…
Tinerii pleacă nu doar din Ungheni, pleacă din toată țara. Sigur, noi ne-am dori ca oamenii să nu plece, să poată contribui la dezvoltarea localității în care au crescut şi s-au educat. Dar asta e situaţia. Nu-i învinuiesc pe cei ce decid să plece. Vreau doar să zic că putem să ne afirmăm şi aici, pe loc. Important e să înțelegem foarte bine ce ne dorim de la viață. Din păcate, pleacă foarte multă lume bună. Pleacă, pentru că, poate, nu a avut suficientă răbdare să aștepte schimbările. Ei pleacă într-un sistem deja foarte bine format de alții, acolo fiind însă doar mici şurubaşe. Din moment ce fac lucrul pe care îl au de făcut, acel sistem îi acceptă. Dar ei, cu foarte mici excepții, nu pot să se afirme, nu pot participa la luarea de decizii.
La noi e altă situație. Mecanismul respectiv nu este atît de bine format. Aici trebuie să depui efort, să pui umărul, să faci voluntariat, ca să contribui la reglarea structurii respective. În schimb, există cu mult mai multe posibilități de afirmare.
Cu ce se pot mîndri cei ce au rămas la Ungheni?
Cu faptul că orașul nostru este deosebit. Nu mă tem să spun lucrul acesta. Avem o aşezare geografică interesantă cu un nod de cale ferată, cu drumuri ce duc în trei direcții. Cu faptul că avem întreprinderi foarte bune, cu tradiții de decenii, cum ar fi: fabrica de covoare sau cea de ceramică, că avem o Zonă economică liberă, unde au început să se dezvolte noi întreprinderi. Dacă în alte regiuni din R.Moldova lumea se confruntă cu o lipsă acută de locuri de muncă, la Ungheni situația e diametral opusă. Avem nevoie de cadre în toate domeniile și la toate nivelurile, începînd de la muncitori necalificați şi terminînd cu manageri de nivel mediu şi înalt. Atunci cînd cineva spune că nu poate să-şi găsească un serviciu la Ungheni, eu am dubii la ceea ce ştie a face.
O întrebare de la un simplu cetățean, care se confruntă zi de zi cu numeroase probleme: domnule primar, pentru ce ar trebui să-mi iubesc oraşul?
Pentru că aici, la Ungheni, poți primi o educație de calitate în cele șase grădinițe existente, chiar dacă sînt aglomerate. Pentru că avem licee foarte bune, care și-au făcut un nume, care au dat foarte multe minți luminate, copii care au ajuns să facă o carieră frumoasă.
Sîntem un oraș cu un număr foarte mare de servicii. Avem o școală de muzică foarte bună, o școală de arte plastice de unde au pornit pictori și sculptori renumiți, avem foarte multe servicii pe care alte orașe nu le au: un centru pentru copii şi tineri aflaţi în dificultate, un centru pentru reabilitarea şi reintegrarea socială a bătrînilor, un centru regional pentru tineri. Avem o zonă industrială dezvoltată.
Avem oameni deosebiți. Trebuie să ne iubim orașul, pentru că este foarte verde, este un oraș relativ curat – va fi și mai curat. Este un oraș deosebit, pentru sculpturile sale, realizate în cadrul taberelor de sculptură. Pentru că avem o societate civilă foarte activă. Pentru că avem un număr mare de orașe înfrățite – șapte la număr. Pentru că avem un scuar care a devenit deja un loc adevărat de agrement.
Seara este arhiplin. Vom face multe scuaruri de felul acesta, și în cartierul Tineretului, și în alte zone. Pentru că avem un pod Eiffel, o alee de castani unicală, o gară internațională foarte veche, unde se schimbă roțile trenurilor ce vin din Vest şi pleacă spre Est – e un element de mare interes pentru potențialii turiști. Ungheniul este unul din puținele centre raionale, ca să nu zic unicul, care are un hotel frumos, cu toate condițiile. Avem o sală de protocol extraordinară, în care ar putea avea loc evenimente chiar şi de rang naţional… De fapt, atunci cînd iubești, iubești necondiționat.
Şi, pentru că e sărbătoare, ce le-aţi ura concitadinilor dumneavoastră?
O voi face oficial:
Dragi ungheneni şi oaspeţi ai oraşului,
Cu ocazia aniversarii a 550-a de la prima atestare documentară a oraşului Ungheni, precum şi cu prilejul Hramului oraşului Ungheni, sărbătorit pe 28 august, de ziua Adormirii Maicii Domnului, vă adresez cele mai calde felicitări şi urări de bine. Cu o deosebită plăcere constat şi mă mîndresc cu faptul că, pe an ce trece, oraşul Ungheni devine tot mai frumos, mai verde, mai modern şi mai civilizat. Vă mulţumesc tuturor pentru implicare şi participare la dezvoltarea oraşului. Vă invit să rămînem şi în continuare împreună, să muncim pentru a avea în viitor o creştere economică pe măsură să ne asigure o viaţă mai bogată din punct de vedere material şi cultural, stabilitate socială, armonie interetnică.
Doresc tuturor multă sănătate, prosperare şi realizări frumoase. Fie ca aceste sărbători să aducă lumină în casele fiecărui unghenean, făcîndu-i mai buni la suflet, mai toleranţi, mai responsabili.
Buna dispoziţie să vă însotească mereu.
La mulţi ani, Ungheni!
Lucia Bacalu
Lasă un răspuns