Efectele unei mese de pomenire: 36 persoane internate, o amendă usturătoare şi două şedinţe extraordinare

Efectele unei mese de pomenire
Sursa: : ro.14888.md

Secția boli infecțioase a Spitalului raional Ungheni s-a dovedit a fi neîncăpătoare în primele zile ale lunii august. O erupție de boli diareice acute a izbucnit în satul Rezina, după ce aproximativ 70 de persoane din localitate au luat parte la o masă de pomenire, pe data de 30 iulie.
Specialiștii din domeniul sănătate publică bat alarma. Pe lîngă faptul că au fost folosite în preparea bucatelor ouă de rață, ceea ce este contraindicat, mai ales vara, pe caniculă, s-a constatat că toate pregătirile către praznic au avut loc în sediul gimnaziului, în condiții departe de a fi numite  igienice. În plus, satul se confruntă cu un deficit acut de apă potabilă.
În dimineaţa zilei de 2 august, s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară comisia raională de sănătate publică, iar cîteva ore mai tîrziu a fost convocată o altă ședință a comisiei situaţii excepţionale cu participarea primarilor din toate localitățile raionului. Chiar și primarii aflaţi în concediu au fost rechemați în regim de urgență la datorie. Printre cei ce au trebuit să-și întrerupă vacanța a fost și primarul de Mănoilești, Grigore Popa, în administrarea căruia e și satul Rezina.
Rînd pe rînd, specialiștii din domeniul ocrotirii sănătății, serviciului sanitar-veterinar şi al sănătăţii publice s-au expus pe marginea celor întîmplate la Rezina.  „Avem noroc că la moment instituția școlară în care a avut loc masa de pomenire nu activează. Altfel am fi avut probleme și mai mari”, a menţionat Viorel Bradu, șeful Centrului Sănătate Publică Ungheni. Pentru faptul că a permis organizarea praznicului în școală, directorului Vasile Pleşca i-a fost aplicată o amendă usturătoare – în valoare de 4000 de lei. Dînsul şi-a recunoscut vina, dar a remarcat că ar fi putut fi şi mai rău dacă acea masă de pomenire ar fi fost făcută afară, sub cerul liber. Directorul a mai spus că va achita amenda din buzunarul propriu.
La şedinţă s-a discutat şi despre lipsa apei potabile în unele localităţi, ceea ce prezintă un real pericol pentru sănătatea populaţiei. De aceea s-a pus accentul pe necesitatea aprovizionării cu apă potabilă a localităților, în mod special a grădinițelor care activează pe timp de caniculă. Primarii și-au notat sarcinile puse în față, dar nu au întîrziat să remarce că, așa cum nu ajunge apă în unele sate, nu ajung nici bani în bugetele locale pentru a acoperi necesitățile. În acest sens, sugestia conducerii raionului a fost de a revedea posibilitățile de accesare a fondurilor locale de rezervă.
Pe data de 2 august, în secția boli infecțioase a Spitalului raional erau internați 36 de pacienți, dintre care 4 în stare gravă. În aceeași zi, la Rezina, un sat cu o populaţie de circa 900 de locuitori, s-a sărbătorit hramul.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *