Atenţie mare la bolile diareice acute

boli diareice
Sursa: ziarulderoman.ro

Bolile diareice acute (dizenteria, salmonelozele, enteritele, gastroenterocolite şi altele) se înregistrează, practic, pe tot parcursul anului. Totuşi, pentru această grupă de boli acute intestinale există sezonalitate. Cu alte cuvinte, anual, începînd cu lunile mai-iunie, numărul lor creşte.
Motive sînt suficiente: apar pomuşoarele, apoi fructele şi legumele; creşte temperatura aerului.
Un risc deosebit îl prezintă legumele şi fructele, deoarece, în foarte multe cazuri, nu se cunoaşte unde au fost crescute, cu ce fel de apă au fost udate, ce fel de îngrăşăminte au fost folosite, cine le-a cules.
Un alt risc major îl prezintă, în această perioadă caldă a anului, nerespectarea condiţiilor de pregătire, păstrare şi comercializare a produselor alimentare, mai ales cînd se organizează ceremonii în condiţii casnice, dar şi în timpul diferitor  munci agricole. În acest context, un pericol destul de mare îl prezintă ouăle de raţe şi gîşte care sînt purtătoare  naturale de salmonele, provocînd, deseori, dereglări intestinale. Din aceste considerente ouăle respective sînt interzise pentru comercializare. În condiţii casnice, dacă se folosesc în alimentaţie, trebuie să fie supuse unei prelucrări termice garantate.
Bolile diareice acute pot apărea şi din cauza apei potabile, luată din surse neamenajate corespunzător (izvoare, fîntîni, cişmele etc.).
Primele semne de îmbolnăvire: greaţă, vomă, dureri abdominale, diaree frecventă. La apariţia acestora, persoana trebuie să se adreseze imediat medicului, care îi va acorda ajutor medical necesar şi va întreprinde măsuri pentru internare sau tratament la domiciliu.
Cum să ne păzim?
În profilaxia bolilor diareice acute o mare însemnătate o are respectarea igienei personale, spălatul mîinilor în primul rînd. Nu întîmplător, aceste boli sînt supranumite „ale mîinilor murdare”.
Este obligatorie respectarea regulilor de prelucrare, păstrare şi transportare a produselor alimentare, îndeosebi a celor uşor alterabile, mai ales acum, în perioada de vară. Şi apa are un rol important.
Ideal ar fi să folosim, inclusiv în timpul lucrărilor agricole, apă îmbuteliată sau din surse bine amenajate.
Nu trebuie să uităm, că paza bună trece primejdea rea.
De notat că în primele 6 luni ale anului curent, în raionul Ungheni au fost înregistrate 257 de cazuri de boli diareice acute, 80% dintre care – la copiii cu vîrsta de pînă la 17 ani.
Tudor Leva, medic-epidemiolog


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *