1 septembrie: un nou început, cu mai puţine gimnazii şi licee, dar cu multe speranţe

1 septembrie: un nou început, cu mai puţine gimnazii şi licee, dar cu multe speranţe
În fotografie: Conferinţa pedagogică de la Călăraşi

Ungheni
Cuvîntul „calitate” a fost la ordinea zilei pe 24 august, la tradiţionala conferinţă pedagogică. Nu întîmplător, Alexandru Ciuvaga, şeful Direcţiei învăţămînt, tineret şi sport Ungheni, vicepreşedintele raionului, şi-a întitulat raportul „Dezvoltarea învăţămîntului din raionul Ungheni prin asigurarea accesului la educaţie de calitate”.
„Cuvîntul „calitate” trebuie să devină pentru fiecare dintre noi un scop foarte bine definit şi concret, astfel ca munca noastră de zi cu zi să dea roade”, a accentuat dînsul. Au fost aduse multe cifre care indică faptul că la Ungheni sistemul de învăţămînt este în permanentă dezvoltare. Optimizarea şcolilor la fel este un acces spre calitate, consideră Alexandru Ciuvaga. Pînă acum, în raionul Ungheni au fost reorganizate gimnaziile: Zăzulenii Noi, Hristoforovca, Curtoaia, Mînzăteşti, Morenii Vechi.
Au obţinut statutul de şcoli de circumscripţie gimnaziile Agronomovca, Valea Mare, Hîrceşti, Floriţoaia Nouă, Boghenii Noi, Ţîghira, Negurenii Vechi, „Ion Vatamanu” Pîrliţa şi Liceul Sculeni. Oficialul susţine că spre aceste localităţi drumurile au fost reparate, primăriile au fost asigiurate cu transport, şcolile – cu material didactic, dar şi cu pedagogi.
Concluzia: toate instituţiile au fost pregătite pentru noul an de studii, în cinci dintre ele fiind  efectuate chiar reparaţii capitale. Armata de pedagogi a raionului Ungheni s-a completat cu 12 tineri specialişti. „Pînă la 1 septembrie mai avem timp să angajaăm şi alte cadre didactice”, a accentuat Alexandru Ciuvaga.
Nisporeni
Potrivit Alexandrei Lungu, director-adjunct al Direcţiei învăţămînt, tineret şi sport Nisporeni, către noul an de studii au fost pregătite toate instituţiile şcolare şi preşcolare din raion, reparaţii capitale efectuîndu-se doar în gimnaziul Bolţun şi Liceul „Boris Cazacu” din Nisporeni.
La tradiţionala conferinţă pedagogică din august, care a avut loc aici pe data de 22, au fost întîmpinaţi cu multe aplauze 9 tineri specialişti. Însuşi preşedintele raionului, Vasile Bîtca, le-a înmînat acestora, în mod oficial, carnetele de muncă. Totuşi, în raion, îşi vor continua activitatea şi peste 170 de pedagogi pensionari. „Asta nu înseamnă că nu avem locuri pentru tinerii specialişti. Noi întotdeauna sîntem deschişi pentru a-i primi”, a accentuat Alexandra Lungu.
În această vară, în raionul Nisporeni a fost optimizată doar şcoala primară-grădiniţă din  Nisporeni, iar gimnaziul din Cîrneşti a fost transformat în şcoală primară-grădiniţă. Cei aproximativ 60 de elevi de vîrstă gimnazială din cele două instituţii vor pleca la studii la Liceul „Ştefan cel Mare” din Nisporeni şi, respectiv, la şcoala de circumpscripţie din Brătuleni.
Natalia Junghietu
Călăraşi
Un an al succeselor moderate, dar şi al contrastelor – astfel poate fi calificată situaţia din învăţămîntul călărăşean. Ea a fost analizată în cadrul tradiţionalei conferinţe din august, pe data de 22. În raportul prezentat celor circa 600 de reprezentanţi ai colectivelor pedagogice din raion, Andrei Ciubotaru, şeful Direcţiei învăţămînt, tineret şi sport Călăraşi, a calificat rezultatele muncii lor ca stabile. Ca peste tot, şi la Călăraşi au fost reorganizate gimnazii, în această vară – trei la număr. Raionul s-a ales cu 16 unităţi de transport, prevăzute pentru deplasarea a peste 700 de copii la şcolile de circumscripţie.
Comparativ cu anii precedenţi, cînd în raion veneau cîte 20-25 de tineri specialşti, în acest an s-au prezentat la locul de muncă doar trei. Au fost reziliate 208 contracte de muncă încheiate anterior, pe un termen nelimitat, cu pedagogi pensionari. Vor fi reîncheiate, pentru un an de studii, foarte puţine, doar în cazuri de extremă necesitate.
Banii, de ordinul milioanelor, economisiţi în urma reorganizării celor zece gimnazii (de altfel, cel mai mare număr, comparativ cu alte raioane), nu au fost lăsaţi pentru fortificarea învăţămîntului, cum ar fi fost logic, ci au fost folosiţi în alte scopuri. Astfel, acest domeniu are succese moderate, dar stabile.
Tudor  Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *