VIDEO | Tabăra internațională de Sculptură la Ungheni. Lucrările vor fi donate Primăriei din localitate

Ungheni – oraş al sculpturilortabără de pictură şi sculptură a fost inaugurată la Ungheni. Treizeci de artişti plastici din ţară şi din străinătate vor crea, timp de trei săptămâni, opere artistice. Ei au semnat un contract cu primăria Ungheni, care i-a cazat gratuit şi îi va premia cu câte 1000 de euro. Lucrările lor vor trebui, însă, donate primăriei.
Artiştii care participă la tabăra de creaţie spun că li s-a oferit o ocazie unică de a crea şi de a primi bani pentru operele lor.
„Sculptorii taie în piatră, muncesc. Ei sunt cazaţi, au toate condiţiile pentru a lucra şi a se odihni. Plus că sunt remuneraţi şi cu nişte bani pentru asta”, a menţionat artistul plastic Anatol Danilisin.
„Vă imaginaţi? Este vorba despre 1000 de euro pentru lucrul efectuat timp de trei săptămâni. E o situaţie excepţională, fiindcă eu nu pot să-mi permit ca să cumpăr lemne, care au fost oferite aici cu generozitate”, a precizat încă un artist plastic, Valentin Vârtosu.
Oamenii de artă mărturisesc că, în lipsa unei pieţe de desfacere a lucrărilor, ei sunt nevoiţi să muncească şi pe şantier.
„Merg pe şantier pentru a-mi întreţine familia şi pentru a câştiga pâinea de zi cu zi. Acum, timp de o săptămână, am avut-o din plin, de la cinci dimineaţa până la zece seara”, mai povesteşte Valentin Vârtosu.
Primarul oraşului Ungheni afirmă că arta dă sens tuturor lucrurilorşi, de aceea, trebuie promovată.
„Trebuie să ne îngrijim nu doar de lucrurile tangibile, ci şi de cele de suflet. Pentru că dacă nu vom promova arta, cultura, nu vom avea grijă de educaţie, degeaba mai construim şi mai facem ceva”, a declarat primarul oraşului Ungheni Alexandru Ambros.
Artiştii vor picta şi sculpta până pe 6 august în cadrul taberei, care a ajuns în acest an la a cincea ediţie.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *