VIDEO | Nisporeniul – zero datorii. Călăraşul – în primii zece datornici. Ungheniul?

datorii bugetari
Imaginbe: Bloguvern.md

Banii pentru pedagogi s-au blocat în conturile administraţiei publice locale. În pofida faptului că au primit toate transferurile de la bugetul de stat, 28 din cele 35 de unităţi administrativ-teritoriale reţin plata salariilor şi concedialelor pentru bugetari. Cei mai mari datornici sînt: UTA Găgăuzia, raioanele Ungheni, Ştefan Vodă, Briceni.
Ştirea respectivă a fost plasată, în ziua de 10 iulie, pe o bună parte din site-urile de ştiri din R.Moldova. Raionul Nisporeni, potrivit aceleiaşi ştiri, nu are nici un ban datorii la salarii şi concediale. Călăraşul e printre primii zece datornici. Ungheniul însă e chiar în frunte.
Ce se întîmplă? Ne-am adresat după explicaţii Tatianei Struc, şefa Direcţiei Finanţe Ungheni. “Nu avem datorii la salarii”, a răspuns dînsa răspicat, menţionînd că transferurile pentru luna iunie, din care se achită salariile pentru luna mai, au fost transferate integral în teritoriu, la primării. “Datorii, la data de 1 iulie, raionul Ungheni nu are”, a mai accentuat dînsa o dată.
În ceea ce priveşte concedialele pentru lunile iunie, iulie şi august, este nevoie, potrivit oficialului, de peste 12 milioane lei. Dacă luăm în calcul şi salariile pentru luna iunie (peste şase milioane lei), suma totală ce trebuie să fie transferată este de 19 mln 114,4 mii lei. Deocamdată,   pe contul respectiv au venit 4 mln 991,6 mii lei – la data de 9 iulie, susţine Tatiana Struc. Aceşti bani au fost transferaţi imediat primăriilor.
De notat că opt primării din raionul Ungheni, care au avut rezervele lor, au achitat salariul şi concedialele integral. Restul – mai aşteaptă transferurile de la centru. “M-am adresat la Ministerul Finanţelor pentru a face unele modificări, astfel ca să ne fie transferaţi toţi banii necesari pentru achitarea integrală a concedialelor”, a menţionat dînsa. Ministerul însă a refuzat. În conformitate cu Codul muncii, indemnizaţiile pentru concediu se plătesc cu trei zile înainte de a ieşi în concediu.
Natalia Junghietu  

Video: AiciTV.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *