Un omagiu adus celui pe care poporul l-a supranumit Mare şi Sfînt

Un omagiu adus celui pe care poporul l-a supranumit Mare şi SfîntNisporeneneii, aşa cum le e felul – patrioţi înflăcăraţi – au comemorat ca la carte cei 508 ani de la trecerea în eternitate a marelui voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt. La monumentul lui din centrul oraşului au venit numeroase persoane pentru a-i aduce un omagiu celui care a proslăvit Moldova în lumea întreagă. Au venit, fără a li se indica de undeva, de sus, fără a exista vreo decizie guvernamentală în acest sens. Au venit, pur şi simplu, din chemarea inimii.
Preşedintele raionului, Vasile Bîtca, a ţinut un discurs în care a subliniat meritele domnitorului care a stat neclintit de strajă la hotare, demonstrînd o dragoste nemărginită pentru neam şi ţară şi devenind astfel un adevărat simbol şi o legendă pentru urmaşii săi. Nu au lipsit de la manifestare nici cîntecele patriotice, nici versurile declamate cu mult har de copii. Zeci de flori au fost depuse pe postament, iar comemorarea domnitorului a continuat la biblioteca raională. Aici a avut loc o activitate culturală cu genericul: „Un trandafir, o lumînare pentru Ştefan cel Mare”. S-a vorbit despre calităţile umane, cele de om politic, de strateg militar şi diplomat ale voievodului. Tot la bibliotecă a fost organizată o trecere în revistă a literaturii despre Ştefan cel Mare, întitulată  „Voievod nemuritor”. Cei prezenţi au recitat versuri, balade, iar la final au interpretat cu toţii nemuritorul cîntec „La moartea lui Ştefan”.
Spre seară, cînd a amurgit de-a binelea, un grup de membri ai AO „Ecolatinie” au venit la monumentul lui Ştefan cel Mare şi au păstrat un minut de reculegere în semn de profund omagiu. Zeci de lumînări au fost aprinse în memoria celui pe care poporul l-a supranumit Mare şi Sfînt – la Nisporeni, unde mîndria de neam şi ţară e la ea acasă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *