Top zece plante ușor de crescut
1. Vîrf de suliță (Syngonium podophyllum).
Are frunzele în formă de vîrf de suliță, de unde și numele. Majoritatea plantelor au un frunziș multicolor: frunzele pot fi verzi cu pete albe sau bronz cu tonuri de roz. Este o plantă agățătoare. De ce ne place? Frunzele își păstrează diversitatea de culori, chiar și în locuri cu lumină puțină. Pretenții față de factorii de mediu: Cerințele față de lumină sînt modeste. Vegetează foarte bine și în încăperile cu ferestre spre nord. Temperaturi cuprinse între 14-22 grade C, păstrați solul umed.
2. Philodendron (Philodendron hederaceum oxycardium).
Are frunze în formă de inimă. Este prezentă cam în toate casele pasionaților de flori. Se adaptează bine la zonele cu lumină scăzută și o găsim des cu frunzișul căzînd peste rafturi.
De ce ne place? Frunzele cățărătoare pot fi atașate de stîlpi făcînd astfel un turn verde.
Pretenții față de factorii de mediu: Cerințele față de lumină sînt modeste. Vegetează bine și în încăperile cu ferestre spre nord. Temperaturi – între 14-22 grade C, substratul se lasă uscat între udări.
3. Iedera (Hedera helix)
În multe zone e utilizată în exterior. Dar se poate folosi și ca plantă de interior. Un ghiveci de iederă pe un raft, cu frunze de un verde intens sau multicolore vva da un farmec inedit încăperii.
De ce ne place: E o plantă ce se adaptează ușor, care se poate înmulți fără mari eforturi. O ramură plantată într-un substrat umed va da rădăcini în cîteva săptămîni.
Pretenții față de factorii de mediu: Lumină medie sau puternică; se udă temeinic; temepraturi între 15 și 20 grade C.
4. Floarea de ceară (Hoya)
Are frunze verzi ceroase și flori ceroase roz mirositoare. Planta poate fi tunsă, poate fi dirijată pe un suport circular, plasat în ghiveci, în așa fel încît să aibă un aspect de cunună.
De ce ne place: Hoya face flori frumoase, puternic parfumate. Este o plantă care se udă rar, așa că nu se supără dacă mai uiți din cînd în cînd de ea.
Pretenții față de factorii de mediu: lumină medie puternică, suportă temepraturi între 10 și 20 de grade C.
5. Ficusul de cauciuc (Ficus Elastica)
E o plantă clasică, și-a primit numele de la seva lipicioasă pe care o produce dacă este zgîrîiată. În final, va deveni un arbust mare, dar poate fi păstrat la o mărime medie, prin tăierea ramurilor.
De ce ne place: frunzele mari, lucioase de un verde închis lasă o impresie puternică asupra oricui. Cu cît îmbătrînește se face tot mai mare și frumoasă.
Pretenții față de factorii de mediu: lumina medie pînă la puternică; temepratura de 15-25 grade C; substratul se lasă uscat între udări.
(Continuare în numărul următor)
Lasă un răspuns