Salvarea de la înec e în mîinile celui ce se îneacă

înec
Sursa: prindemclipa.wordpress.com

Dacă v-ați hotărît să mergeți la un lac pentru a vă răcori, ar fi bine să luați în calcul că, în cazul unei situații imprevizibile, va trebui să acționați pe cont propriu. Asta, deoarece la cele peste 120 de bazine acvatice din raionul Ungheni activează trei stații de salvare și cîțiva salvamari. „Pot fi  numărați pe degete, iar serviciul şi-l îndeplinesc mai mult din entuziasm”, a declarat  Dumitru Sasu, șeful Serviciului Protecției Civile a Direcției Situații Excepționale Ungheni.
De ani buni, salvatorii bat alarma. Chiar dacă în raion, în acest an, a fost înregistrat doar un caz de înec, Dumitru Sasu susține că situația poate lua o cu totul altă întorsătură. Potrivit dînsului, mai rar unde poate fi văzută cîte o placă sau panou informativ de interzicere a scăldatului sau de atenţionare. Din cele trei stații de salvare din oraşul Ungheni, nici una nu corespunde cerinţelor.
”Plaja lacului Delia se află într-un hal fără de hal, acolo activează doi salvamari avînd în dotare o barcă de ți-i mai mare mila să o privești”, spune Dumitru Sasu, după care continuă cu o întrebare retorică: ”Despre ce fel de eficiență mai poate fi vorba?”. ”Situația este dezastruoasă, iar primarii, de competența cărora ține amenajarea plajelor, dau din umeri, motivînd că nu au bani”, mai spune dînsul.
În aceste condiţii, angajaților Direcției Situații Excepționale nu le rămîne decît să preia rolul de salvamari în zilele de odihnă.
I-am solicitat părerea şi viceprimarului de Ungheni, Dumitru Radu. „Pe plaja lacului Delia a fost instalat un vagon în loc de încăpere pentru salvamari, căci căsuța veche a ars în totalitate cu cîțiva ani în urmă. Plaja se curăță regulat, de două ori pe săptămînă. În perioada estivală salvamarii activează în regim sporit atît la plaja lacului Delia, cît și la Prut. A fost comandată o barcă cu vîsle. Cred că în timpul apropiat va ajunge la Ungheni. Salvamarii mai dispun de trusă medicală. În linii mari, măsurile întreprinse sînt suficiente ca stațiile de salvare din Ungheni să activeze. Ne dăm bine seama că nu ar fi rău să avem mai mulți salvamari. Şi lucrători medicali ar trebui să fie, dar la moment nu-i avem”.
De notat că, de la începutul sezonului estival, în republică au fost înregistrate 80 de cazuri de înec.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *