Păzea, motocilişti!

motociclistTimp de aproape două săptămîni, poliţia rutieră a fost cu ochii pe motociclişti. La Nisporeni, în această perioadă, după verificarea a 28 de motociclişti, a fost depistat un caz de conducere în stare de ebrietate, două cazuri de conducere a motocicletelor fără ca acestea să fie înmatriculate în modul corespunzător. O persoană s-a urcat la ghidonul motociletei fără a avea permisul pentru categoria respectivă, iar alta – în lipsa permisului de conducere. 

Este de înţeles, în aceste condiţii, numărul tot mai mare de accidente rutiere provocate de către motocilişti. Din cele opt accidente rutiere înregistrate în raionul Nisporeni de la începutul anului curent, practic în fiecare al treilea a fost implicat un motociclist. Şi mai trist e faptul că urmare a acestora, o persoană a decedat, iar alta a fost traumatizată.

„În scopul sporirii nivelului de disciplină în rîndul conducătorilor de mijloace moto, în perioada 12 – 24 iunie, s-a desfăşurat operaţiunea specială Motociclistul”, a declarat pentru „Expresul” maior de poliţie Sergiu Robu, şeful Secţiei Poliţiei Rutiere Nisporeni. Potrivit dînsului, obiectivue de bază al acestei operaţiuni a fost intensificarea controlului asupra comportamentului în trafic al conducătorilor de motociclete şi motorete.
Secţia Poliţiei Rutiere Nisporeni reaminteşte că, pentru cei care totuşi nu doresc să se conformeze cerinţelor Regulamentului circulaţiei rutiere, legea prevede:
Excesul de viteză – amendă între 200 şi 1000 lei, cu aplicarea de la 3 la 5 puncte de penalizare.
Conducerea în stare de ebrietate, grad minim –  privarea de dreptul de a conduce pe un termen de trei ani.
Conducerea în stare de ebrietate, grad avansat – amendă între 8000 şi 10000 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce pe un termen de la 3 la 5 ani.
Încălcarea regulilor de înmatriculare – amendă de la 300 la 400 lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
Conducerea vehiculului cu permis de conducere de o categorie necorespunzătoare –  amendă 1000 de lei.
Conducerea vehiculului fără permis de conducere – amendă de la 1000 la 2000 de lei.
Încălcarea regulilor de folosire a căştii de protecţie a motociclistului –  amendă de la 300 la 400 lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
Neîndeplinirea de către conducătorul de vehicul a indicaţiei legale dată de agentul de circulaţie de a opri vehiculul – amendă de la 900 la 1000 lei cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.
“Secţia Poliţiei Rutiere Nisporeni reiterează apelul către conducătorii de vehicule, către populaţie de a condamna cazurile de comportament inadecvat la volan, care pot provoca situaţii de risc pe drumurile publice”, a spus, în final, Sergiu Robu.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *