O poveste a lutului şi mîinilor ce-l lucrează trăită la Hogineşti
Tabăra de creaţie a meşterilor olari – master class de la Hogineşti Călăraşi, în cadrul căreia zece meşteri olari din România, Federaţia Rusiă, Bulgaria şi R. Moldova au lucrat cot la cot şi au făcut schimb de experienţă timp de o săptămînă, a culminat, pe 22 iulie, cu Tîrgul Naţional al Olarilor, ediţia a doua.
Potrivit organizatorilor, printre care: primăria locală, meşterul olar Vasile Gonciar, Direcţia Raională Cultură, Consiliul Raional, Uniunea Meşterilor Populari din Moldova, la eveniment au participat de tot 17 olari. Nici de data aceasta Tîrgul nu s-a limitat doar la olărit şi ceramică. Au fost expuse publicului larg şi obiecte croşetate, confecţionate din lemn şi lozie, costume naţionale, şi alte lucruri la mare căutare de oamenii de rînd.
Pentru a conferi acţiunii un caracter de sărbătoare, au fost invitate şi cîteva colective artistice de amatori, printre ele fiind remarcată fanfara de la Bravicea, una din cele două existente în raion. Un juriu special a desemnat cei mai buni meşteri olari participanţi la Tîrg, care au beneficiat d epremii băneşti. Pentru buna desfăşurare a evenimentului, Consiliul Raional Călăraşi a alocat 17 mii de lei. Alte 3500 de lei, sub formă de premii, au fost oferite de Unuinea Meşterilor Populari din Moldova.
Tîrgul de la Hogineşti nu a lăsat indiferent pe nimeni, la el făcîndu-şi apariţia chiar şi deputaţi din Parlament, printre care faimosul deputat comunist Artur Reşetnicov, dar şi Iurie Chiorescu, care a transmis un mesaj din partea prim-ministrului Vald Filat.
Spre uimirea tuturor, nimeni de la Ministerul Culturii nu a binevoit să onoreze acest eveniment cultural, deşi organizatorii susţin că despre acţiune a fost informat însuşi ministrul Boris Focşa. La final, în faţa celor prezenţi s-a produs cu un spectacol de zile mari formaţia „Milenium”.
Tudor Josanu)
P.S. În a doua duminică a lunii septembrie, un eveniment similar, dar cu o tradiţie de decenii, va avea loc în raionul Nisporeni. Este vorba de Bîlciul republican al olarilor din Iurceni. Raionul Ungheni, deşi pretinde că are ceramica sa unicală, de ani buni nu mai organizează nici un fel de tîrg al olarilor, chiar dacă asemenea încercări, soldate de altfel cu succes, au avut loc cu aproape zece ani în urmă.
Lasă un răspuns